Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 14 Φεβρουαρίου και το σχετικό βίντεο έκανε τον γύρω της Ευρώπης, δείχνοντας εξαντλημένους και ιδιαίτερα αναστατωμένους τους επιβάτες της πτήσης της Ryanair από Στάνστεντ για Πόρτο.
«Στις 14 Φεβρουαρίου σημειώθηκε μία από τις χειρότερες κακοκαιρίες στην ιστορία της Βρετανίας τις τελευταίες δεκαετίας. Αποτέλεσμα ήταν το αεροδρόμιο του Στάντστεντ να υποδεχτεί πάνω από 40 αεροσκάφη 20 διαφορετικών αεροπορικών εταιρειών, που αναγκάστηκαν να προσγειωθούν εκτάκτως στο αεροδρόμιο καθώς δεν μπορούσαν λόγω καιρικών συνθηκών να ταξιδέψουν. Μεταξύ των πτήσεων αυτών ήταν και η πτήση της Ryanair που ξεκινούσε από το Λονδίνο (Στάνστεντ) και πήγαινε στο Πόρτο της Πορτογαλίας» περιγράφει στο Reporter o εμπορικός διευθυντής της Ryanair κ. Ντέιβιντ ΟΜπράιεν. Οι συνθήκες που επικράτησαν στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ ήταν τουλάχιστον χαοτικές εξηγεί ο κ. ΟΜπράιεν.
Το επίμαχο αεροσκάφος απογειώθηκε για το Πόρτο ωστόσο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Στάνστεν. Εκεί παρέμεινε για περίπου δύο ώρες. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους επικοινώνησε με την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης ζητώντας να προσέλθει ο υπεύθυνος καυσίμων, ώστε να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες και να μπορέσει να αποβιβάσει ο κυβερνήτης τους επιβάτες. Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης (Swissport) έχοντας κι εκείνη να αντιμετωπίσει τις δεκάδες έκτακτες πτήσεις που βρέθηκαν ξαφνικά στο Στάνστεντ, δεν ανταποκρίθηκε στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα του χειριστή του αεροσκάφους. Στην συνέχεια ο κυβερνήτης ζήτησε άδεια από τον τερματικό σταθμό, να αποβιβάσει τους ταξιδιώτες στο κτίριο του αεροδρομίου. Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια ο κ. ΟΜπράιεν επιμένει ότι το πλήρωμα πρόσφερε νερό στους επιβάτες, ενώ ο κυβερνήτης είχε θέσει σε λειτουργία τον κλιματισμό.
Ωστόσο το κτίριο του αεροδρομίου ήταν κλειδωμένο και οι επιβάτες δεν μπορούσαν να εισέλθουν στον τερματικό σταθμό. Στην συνέχεια ο κυβερνήτης επικοινώνησε με την αστυνομία ζητώντας της να ανοίξει το κλειδωμένο κτίριο του αεροδρομίου, ώστε να μπορέσουν να αποβιβαστούν οι επιβάτες από το αεροσκάφος.
Χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση έφτασε η αστυνομία και οι επιβάτες κατέβηκαν από το αεροσκάφος και πήγαν στο αεροδρόμιο, όπου τους προσφέρθηκαν κουπόνια για αναψυκτικά.
Ο κ. ΟΜπράιεν επιμένει ότι η όλη αυτή διαδικασία δεν ξεπέρασε τις δύο ώρες, αποκρούοντας τα όσα γράφτηκαν που ήθελαν τους επιβάτες να μένουν από 7 έως και 11 ώρες μέσα στο αεροσκάφος.
«Για ποιο λόγο να μην δίναμε νερό στους επιβάτες μας; Σε τι θα μας ωφελούσε μια τέτοια αντιμετώπιση; Γιατί να ρισκάραμε την φήμη μας θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες μας;» αναρωτήθηκε ο κ. Ο Μπράιεν που δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η πολιτική της εταιρείας σε περιπτώσεις καθυστερήσεων είναι πάντα να τους αποβιβάζουμε και όχι να τους κρατάμε μέσα στο αεροσκάφος».
Χαρά Αυγερινού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr