Πολλά τα ανοικτά μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κινεζική κυβέρνησηγια να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Πριν μερικές δεκαετίες θυμόμαστε τις κινεζικές αρχές να επιβάλουν την περιβόητη ‘πολιτική του ενός παιδιού’ με σκοπό να ελέγξουν τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό της χώρας. Αυτή η πρακτική, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούσαν σε πληθυσμιακά απειλούμενες μειονότητες, ολιγοπληθείς αγροτικές περιοχές κ.α., ήρθε να αντικαταστήσει τις προτροπές των προηγούμενων ηγετών προς τον πληθυσμό να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά προκειμένου να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό και η ισχύς της χώρας, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα κατά μέσο όρο να αντιστοιχούν 5 με 6 παιδιά σε κάθε γυναίκα.
Στόχος της απόφασης (της πολιτικής του ενός παιδιού) ήταν να περιοριστούν τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, με τους κοινωνιολόγους να εκτιμούν ότι στο διάστημα που εφαρμόστηκε, το μέτρο απέτρεψε περίπου 400εκ. γεννήσεις και τον μέσο όρο να διαμορφώνεται σε μια αντιστοιχία 2 παιδιών για κάθε γυναίκα.
Μετά από δεκαετίες εφαρμογής του μέτρου και με το προσδόκιμο ζωής να έχει αυξηθεί κατακόρυφα η Κίνα καλείται πλέον να λύσει τον γρίφο της γήρανσης του πληθυσμού της. Βάσει στοιχείων ο πληθυσμός της χώρας γερνάει επικίνδυνα γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για την υγεία και την περίθαλψη. Η μείωση στο εργατικό δυναμικό που συνεπάγεται μπορεί να προκαλέσει ανομοιογένεια στην κατανομή του πλούτου, με ταυτόχρονη πτώση της παραγωγής της χώρας και αύξηση της κατανάλωσης. Όλοι αυτοί οι λόγοι μπορεί να συντελέσουν στη μείωση της προοπτικής ανάπτυξης της χώρας και μάλλον αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που δείχνει ήδη να αναγνωρίζεται καθώς βλέπουμε μια χαλάρωση στην πολιτική του ενός παιδιού, με τους ειδικούς όμως να ανησυχούν ότι είτε αυτό δε θα είναι αρκετό, είτε είναι ήδη αργά για να αντιστραφεί η δημογραφική τάση.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Κίνα θα αναγκαστεί να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης ενώ θεωρούν ότι ακόμη κι αν χαλαρώσει ή καταργηθεί η πολιτική του ενός παιδιού θα χρειαστούν περισσότερα κίνητρα, κυρίως οικονομικά και εκπαιδευτικά, προκειμένου τα ζευγάρια να αποφασίσουν να κάνουν περισσότερα παιδιά. Χαρακτηριστικό αυτής της άποψης είναι ότι ακόμα και τώρα που το μέτρο είναι σε ισχύ, πολλά είναι τα ζευγάρια που ενώ ανήκουν στις εξαιρούμενες κατηγορίες και θα μπορούσαν να κάνουν δεύτερο παιδί, αρκούνται στο ένα εξαιτίας του κόστους διαβίωσης που έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις αστικές περιοχές της χώρας τους.
Με τον πληθυσμό της να γερνάει και το εργατικό δυναμικό να μην ανανεώνεται, η Κίνα θα πρέπει να λάβει σύντομα μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας προκειμένου να καταφέρει να κρατήσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες, με τον παγκόσμιο αντίκτυπο να βρίσκεται σε μια ενδεχόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού σε μια χώρα στην οποία η πλειοψηφία των άλλων χωρών βασίζεται για φθηνή παραγωγή προϊόντων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr