Υπάρχουν οι συνθήκες για άνοδο του πληθωρισμού; Θα "αστοχήσει" για μια ακόμα φορά το ΔΝΤ σε πρόβλεψη ουσίας;
Αυτό που λέμε contrarian view είναι συνηθισμένο κυρίως όταν αναφερόμαστε στο trading, αλλά η έννοια αυτή υπάρχει και σε άλλες πτυχές της οικονομίας. Για παράδειγμα, όταν όλοι βλέπουν ύφεση ή ανάπτυξη, οι contrarians εκφράζουν την εντελώς αντίθετη άποψη. Το μειονέκτημα αυτής της άποψης είναι ότι παρουσιάζει δυσκολίες στο να πετύχει το κατάλληλο timing με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλες ζημιές. Όταν όμως μιλάμε για οικονομικά μεγέθη, η contrarian άποψη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κυρίαρχη τάση είναι αυτή του αποπληθωρισμού. Κεντρικοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι, διάσημοι επενδυτές, ο υπογράφων το άρθρο και πολλοί άλλοι, συμφωνούμε με την άποψη αυτή. Αυτό έχει να κάνει με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και αφορούν τους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα μέχρι η ΕΚΤ να αναλάβει να αποτρέψει την εξάπλωση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.
Οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί όμως και που θα ακολουθηθούν και τους επόμενους μήνες, είναι μοιραίο να οδηγήσουν σε άνοδο του πληθωρισμού, ξεκινώντας από την Αμερική. Κατά την άποψή μας, δυο πράγματα είναι απαραίτητα για την αύξηση του πληθωρισμού: η αύξηση των μισθών και η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού. Όταν υπάρξει μια ένδειξη ότι αυτά τα δυο συμβαίνουν, ο πληθωρισμός θα ανέβει ταχύτατα. Στην ευρωζώνη θα υπάρξει μια καθυστέρηση μηνών, όπως συμβαίνει παραδοσιακά.
Το παρακάτω γράφημα είναι από τη Citigroup και δείχνει το «Δείκτη Συναισθήματος Πληθωρισμού». Ο δείκτης αυτός ουσιαστικά συγκεντρώνει τις απόψεις που επικρατούν για τον πληθωρισμό και αυτή την ώρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες θα μπορούσαμε να αναμένουμε μια απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού στην Αμερική. Η άνοδος αυτή θα μπορούσε να προέλθει από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που έχουμε δει ότι ήδη συμβαίνει. Εκτός από τις υψηλές τιμές πετρελαίου, μεγάλη άνοδο έχει καταγράψει και το φυσικό αέριο εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Δεν αποκλείεται τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε τον πληθωρισμό να κινείται ανοδικά (αναφερόμαστε στην αμερικανική οικονομία). Επίσης, σύμφωνα με άλλη μέτρηση, η παραγωγή στην Αμερική έχει σημειώσει άνοδο και η παραγωγή αυτή ενσωματώνει υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων.
Η τρέχουσα συγκυρία θυμίζει έντονα το 2007 όταν όλοι περίμεναν πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και πτώση του πληθωρισμού. Τελικά είχαμε άνοδο και στη συνέχεια οικονομικό κραχ. Για να είμαι ξεκάθαρος, για την ώρα δε συμφωνώ μόνο στο κραχ. Σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley, μόνο το 5,0% των αναλυτών εκτιμούν ότι θα υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
Πρόσφατα μπήκε και το ΔΝΤ στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού. Όπως όμως έχει αποδείξει το παρελθόν, το ΔΝΤ έχει έφεση στις άστοχες προβλέψεις. Όλες οι ενδείξεις τείνουν προς έναν νέο κύκλο ανόδου των εμπορευμάτων που είναι και το τελικό στάδιο πριν από μια πτώση των αγορών. Το σενάριο αυτό, το οποίο και έχουμε υποστηρίξει, «δένει» εκπληκτικά με τις παραπάνω διαπιστώσεις για τον πληθωρισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr