Τι οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια εκεχειρία;
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όλα όσα εξελίσσονται στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει έντονες πολιτικές αναταραχές με δεκάδες νεκρούς και καθημερινές οδομαχίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Η στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική θέση της Ουκρανίας την καθιστά πολύτιμο σύμμαχο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Ρωσία, με τον πρόεδρο Πούτιν να εξαντλεί την επιρροή του πάνω στους αξιωματούχους της χώρας προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε δυτική συμμαχία της Ουκρανίας και να τη χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την συνολική επιρροή της Ρωσίας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Τον Νοέμβριο του 2013 η Ουκρανία βρέθηκε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι διχασμένη μεταξύ μιας συμφωνίας με την ευρωπαϊκή Ένωση που προωθούσε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μαζί με οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες και μιας διάσωσης με ευνοϊκούς όρους ύψους 15 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία.
Ήταν εκείνη τη στιγμή που πυροδοτήθηκαν οι εξελίξεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τα αιματηρά επεισόδια, αφού η άρνηση του πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς να δεχθεί το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται και αν η χώρα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, οδήγησαν στο δρόμο χιλιάδες πολίτες οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας δυτικής προοπτικής της χώρας και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη δέσμευση για συνταγματικές αλλαγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν είχε απειλήσει με οικονομικό αποκλεισμό την Ουκρανία σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας με τη Δύση και με τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή να είναι πολλαπλά, καθώς από την Ουκρανία περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου της Gazprom, μέσω του οποίου καλύπτεται το ¼ των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο καθώς και οι ανάγκες της Ουκρανίας. Ο συγκεκριμένος αγωγός έχει αποτελέσει και στο παρελθόν σημείο διένεξης με τις αντιμαχίες να οδηγούν τη Ρωσία να διακόψει δύο φορές την παροχή φυσικού αερίου το 2006 και 2009 και τους Ουκρανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η Μόσχα τον χρησιμοποιεί ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης.
Μετά από τρεις μήνες διαδηλώσεων και καταλήψεων κυβερνητικών κτιρίων ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς διέταξε την ένοπλη καταστολή των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών, με τα τραγικά αποτελέσματα που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο η S&P μείωσε την αξιολόγηση της χώρας σε CCC με αρνητική εκτίμηση, καθώς θεωρεί ότι η πολιτική αναταραχή ενδεχομένως οδηγήσει τη χώρα σε χρεωκοπία, αφού πλέον είναι αβέβαιη η οικονομική στήριξη της Ρωσίας, με την Ουκρανία να είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.
Στη χώρα έχουν μεταβεί οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας προκειμένου να μετέχουν σε διαβουλεύσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα αποκαταστήσει την ειρήνη.
Η κατάσταση στην Ουκρανία έρχεται να καταδείξει τις διαφορές στα συμφέροντα και στην εξωτερική πολιτική των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που όλες τάσσονται ανοικτά υπέρ της εκεχειρίας και της λήξης των ταραχών, αφού ορισμένες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, ενώ άλλες βλέπουν οικονομικές ευκαιρίες σε περίπτωση που η Ουκρανία προσχωρήσει στο ευρωπαϊκό μέτωπο.
Με τις διαβουλεύσεις και τα αιματηρά επεισόδια να συνεχίζονται αμφότερα και τις αντίπαλες πλευρές να έχουν πολλά να τους χωρίζουν, η Ρωσία δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απόφαση σχετικά με την καταβολή της δόσης ύψους 2 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και αναμένει τις αποφάσεις που αφορούν στην κυβέρνηση της χώρας.
Οι τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν κάνουν λόγο για επίτευξη συμφωνίας με κήρυξη πρόωρων εκλογών και δημιουργία κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης και περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση για να επιβεβαιωθούν οι φήμες καθώς και τις αντιδράσεις των διαδηλωτών στους όρους της συμφωνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr