H Έρευνα των επαγγελματικών φορέων διενέργειας προβλέψεων (SPF) της ΕΚΤ αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού
*Το παρακάτω άρθρο φιλοξενείται ως guest.
Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν καθώς και με τις υπόλοιπες μεταβλητές ενδεχόμενου ρίσκου πληθωρισμού που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ στην ανάλυσή της, όπως είναι η αύξηση της ποσότητας χρήματος, να αναβοσβήνουν «πορτοκαλί», αν όχι κόκκινο, η Έρευνα των επαγγελματικών φορέων διενέργειας προβλέψεων (SPF) της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο αποτέλεσε σίγουρα αντικείμενο σχολιασμού και περαιτέρω ανάλυσης. Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί την Έρευνα αυτή για τη μέτρηση της κατεύθυνσης των πληθωριστικών προβλέψεων.
Η τετράμηνη έρευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Παρασκευή προσέφερε περαιτέρω αποδείξεις ότι οι πληθωριστικές προβλέψεις της ευρωζώνης έχουν κινηθεί σταδιακά μειούμενες, προσθέτοντας περισσότερη πίεση στην ΕΚΤ να δράσει γρήγορα με σκοπό να προλάβει οποιοδήποτε ρίσκο αποπληθωρισμού.
Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό (με χρονικό ορίζοντα τα πέντε χρόνια) μειώθηκαν στο 1,8% τον Ιανουάριο από 1,93% που ήταν σύμφωνα με την Έρευνα του Οκτωβρίου. Και ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων συνέχισε να προβλέπει μακροπρόθεσμο πληθωρισμό της τάξεως του 2%, το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν πληθωρισμό 1,6% και κάτω αυξήθηκε, υποδεικνύοντας ότι η ασυμμετρία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει μετατοπιστεί προς τα κάτω.
Περαιτέρω, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα αναθεωρήθηκαν «σημαντικά» προς τα κάτω (μεταφράζοντας τα λόγια της ΕΚΤ που χρησιμοποιήσε τη λέξη «noticeably») στο 1,1% για το 2014 και στο 1,5% για το 2015 (μειώσεις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα). Η μέση πρόβλεψη των ερωτηθέντων για το 2015 ήταν λίγο υψηλότερη από την πρόβλεψη της ίδιας της ΕΚΤ η οποία προέβλεψε πληθωριμό της τάξεως του 1,1%.
Σύμφωνα με την Έρευνα, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2016 στο 1,7%, το οποίο αποτελεί ενδεχομένως ενθαρρυντικό παράγοντα από την οπτική γωνία της ΕΚΤ. Με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη να παραμένουν τόσο για το 2014 όσο και για το 2015 αμετάβλητες, το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης των βραχυπρόθεσμων πληθωριστικών προβλέψεων προς τα κάτω πηγάζει από την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού –το οποίο κατά κάποιο τρόπο στέλνει ένα δυσάρεστο μήνυμα στην ΕΚΤ καθώς σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες φαίνεται να βλέπουν αυτή τη μείωση να επιμένει στο χρόνο παρά το γεγονός ότι το ρίσκο για το 2014 και 2015 μοιάζει σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμο.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη παρέμειναν αμετάβλητες για το 2014 και 2015 στα 1% και 1,5% αντίστοιχα ενώ άγγιξαν το 1,7% για το 2016. Οι ερωτηθέντες, επομένως, συνεχίζουν να εκτιμούν μια σταδιακή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή του ευρώ. Παρόλα αυτά, το ρίσκο που ενέχει το παραπάνω σενάριο συνεχίζει να «γέρνει» προς την αρνητική πλευρά. Και αυτό γιατί σημαντικοί παράγοντες όπως είναι η αυξημένη αβεβαιόητα των χρηματοικονομικών αγορών και η «μεταρρυθμιστική κόπωση» μπορεί να οδηγήσουν σε μερικώς αδικαιολόγητη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών.
Συνολικά, οι αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για το πληθωρισμό, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην Έρευνα των επαγγελματικών φορέων διενέργειας προβλέψεων (SPF) της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι τόσο ισχυρές ώστε να οδηγήσουν την ΕΚΤ στην επίσημη αναθεώρηση της άποψης περί «καλά στερεωμένων» πληθωριστικών προβλέψεων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Παρόλα αυτά, σίγουρα επιβεβαίωσαν ένα σημαντικό παράγοντα ρίσκου προκαλώντας τουλάχιστον το ενδιαφέρον της Φρανκφούρτης. Επιτρέποντας στον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ΕΚΤ να χάσει τη φερεγγυότητά της για το κατά πόσο θα παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr