Ο πρόεδρος Πούτιν σε δηλώσεις του απέρριψε τις φήμες που ήθελαν επίσημη υποτίμηση του νομίσματος.
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών να δέχονται σημαντικές πιέσεις εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας για το αν θα μπορέσουν οι ανεπτυγμένες χώρες να στηρίξουν τις οικονομίες τους, οι οποίες πλέον έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, αλλά η ανάπτυξή τους δε φαίνεται να είναι ίση.
Το ρούβλι δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτές τις συνθήκες, καταγράφοντας συνεχιζόμενα χαμηλά, τα αίτια των οποίων μπορούμε να αναζητήσουμε σε πολλούς τομείς. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Δεκέμβριο εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η υψηλότερη των προσδοκιών αύξηση στις τιμές των τροφίμων αύξησε σημαντικά τις τιμές καταναλωτή, με αποτέλεσμα το κόστος διαβίωσης να αυξηθεί, γεγονός που σε συνδυασμό με ένα αδύναμο νόμισμα δείχνει να απασχολεί το Κρεμλίνο.
Η βιομηχανική παραγωγή κατάφερε να φτάσει στα επίπεδα του 2012 μετά την πτώση που σημείωσε στις αρχές τους προηγούμενου έτους , με τους βιομηχάνους να ζητούν μείωση των επιτοκίων με σκοπό να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.
Ο υπουργός οικονομικών της χώρας σε ομιλία του υποστήριξε ότι το νόμισμα είναι πιο πιθανό να αποδυναμωθεί παρά να σημειώσει άνοδο και δήλωσε ότι μέσα στους στόχους της κεντρικής τράπεζας είναι η μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5%, γεγονός που αν επιτευχθεί θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για το νόμισμα.
Επίσης δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης που προέρχονται κυρίως από τη βαριά βιομηχανία που έδωσε θετικά μηνύματα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς και την αγροτική παραγωγή που αυξήθηκε κατά 6% το 2013 και συνεισέφερε στη συνολική εικόνα της οικονομίας.
Ο πρόεδρος Πούτιν σε δηλώσεις του απέρριψε τις φήμες που ήθελαν επίσημη υποτίμηση του νομίσματος και ενστερνίστηκε τις απόψεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ότι μια ελεύθερα διαπραγματεύσιμη ισοτιμία θα ενισχύσει την αργή ανάπτυξη και μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την οικονομία να είναι πιο αποτελεσματική.
Στα πλαίσια της ελεύθερης διαμόρφωσης της ισοτιμίας η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να μειώσει το ποσό της παρέμβασης της στο νόμισμα, δηλαδή την πρακτική που εφαρμόζει να πουλάει ευρώ και δολάρια έναντι του RUB για να απομειώσει την πίεση όταν η ισοτιμία βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα του εύρους συναλλαγών και να αγοράζει ευρώ και δολάρια έναντι του RUB όταν το νόμισμά της δυναμώνει.Σε περίπτωση που αυτό το ποσό εξαντληθεί ανεβάζει το εύρος συναλλαγών κατά 5 kopecks, πρακτική που έχει ήδη εφαρμόσει δεκατρείς φορές από την αρχή του έτους.
Εβδομαδιαίο γράφημα USD/RUB
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr