Τα stress test έχουν σκοπό να δείχνουν κατά πόσο οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η ΕΒΑ, αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των stress test, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα διεξαχθούν φέτος, διευκρινίζοντας ότι θα είναι στην ευθύνη των ελεγκτικών οργάνων των αντίστοιχων χωρών να διασφαλίσουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν.
Η ΕΚΤ θα διεξάγει εκτενή έλεγχο στα αποτελέσματα και το ενεργητικό των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης για να διαπιστώσει εάν έχουν δηλωθεί σωστά οι όποιες αδυναμίες στους ισολογισμούς τους και θα ξεκινήσει την εποπτεία από τον Νοέμβριο, αφού τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δείξουν τον Οκτώβριο πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί να αντλήσουν οι τράπεζες.
Τα stress test έχουν σκοπό να δείχνουν κατά πόσο οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε περίπτωση αλλαγής του οικονομικού κλίματος και θα εξετάζουν την αντοχή των τραπεζών σε ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο σε περίοδο τριετίας για τις χρονιές 2014-2016.
Στην περίπτωση του βασικού σεναρίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1) 8%, ενώ στο δυσμενές 5,5%, όπως αυτός ορίζεται από τη «Βασιλεία ΙΙΙ» και να δείξουν την προσαρμογή τους στα νέα κεφαλαιακά μέσα που πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το 2018.
Στα stress test θα συμμετέχουν 124 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης σε ποσοστό που θα καλύπτει τουλάχιστον το 50% των τραπεζικών κεφαλαίων της κάθε χώρας.Οι εθνικές εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν και άλλες παραμέτρους στους ελέγχους, όπως πχ. τους δείκτες μόχλευσης, καθώς και να ελέγξουν την ορθότητα των αποτελεσμάτων με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr