H απάντηση του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας στα “Χ.Ν.”
«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει πιστή στην πάγια θέση για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, αφού διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος και τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τον OPCW διαδικασίες και τα διεθνή πρότυπα.
Κανένα υποπροϊόν από τη διαδικασία της υδρόλυσης (FDHS) δεν θα απελευθερωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η αδρανοποίηση εν πλω θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, τους κανόνες ασφαλείας και τις διεθνείς συνθήκες. Ολα τα υποπροϊόντα θα καταστραφούν με ασφάλεια και όπως αρμόζει σε ειδικές εγκαταστάσεις που θα ορίσει ο OPCW. Το σύστημα με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η καταστροφή (transportable Field Deployable Hydrolysis System) βασίζεται στη διαδικασία της αδρανοποίησης πάνω στην οποία το αμερικανικό Υπουργείο Αμυνας έχει μακρά εμπειρία και γνώση, δεδομένου ότι το έχουμε χρησιμοποιήσει και σε δικά μας προγράμματα καταστροφής χημικών όπλων. Το σύστημα βασίζεται σε μεθόδους υδρόλυσης που έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την καταστροφή περισσότερων από 7.000 τόνων χημικών όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στη Βουλή το θέμα
Στα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων την ακριβή σύσταση δεν γνωρίζουμε, εμπεριέχονται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας.
Χώρες, όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία, ουδόλως τυχαία, αρνήθηκαν η καταστροφή του φορτίου να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα, ενώ για το σοβαρότατο αυτό θέμα δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.
Επειδή κατά την καταστροφή του φορτίου, με οποιαδήποτε μέθοδο, θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων και συγκεκριμένα υγρών αποβλήτων των οποίων η εναπόθεσή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον:
α) Θα επιφέρει καταστροφικές και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Κρήτης, θα μολύνει ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο περιβάλλον και θα καταστρέψει το οικοσύστημα.
β) Θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον τομέα της αλιείας, θα καταστρέψει οικονομικά τους ψαράδες της περιοχής και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη του νησιού».
Για τους λόγους αυτούς, ο Νότης Μαριάς ζητά απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση προκειμένου να αποτραπούν τα παραπάνω επικίνδυνα και καταστροφικά αποτελέσματα. Αργά χθες βράδυ ερώτηση κατέθεσε και ο Μ. Κεφαλογιάννης.
Τα ερωτήματα των Χανιώτικων Νέων
• Γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την επιχείρηση αυτή και αν ναι, γιατί δεν είχε ανακοινωθεί;
• Υπάρχει άδεια ή εμπλοκή από τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος;
• Τηρείται η σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση;
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δημοσιογράφος του βρετανικού BBC, Αννα Χόλιγκαν, που βρισκόταν πάνω στο δανέζικο πλοίο “Ark Futura”, καλύπτοντας την εξέλιξη της επιχείρησης, μετέδιδε ότι έχει επιβληθεί “media blackout” και ζητήθηκε από τους ρεπόρτερ να εγκαταλείψουν το πλοίο για να ξεκινήσει η μεταφορά. «Δόθηκε εντολή η όποια ενημέρωση να δίδεται από τα Ηνωμένα Εθνη και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των χημικών όπλων (OPCW)», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η άποψη της Ε.Ε.
Η Περιφέρεια αγνοεί..
Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία δεν έχει καμία ενημέρωση για τις εξελίξεις. Με διαδοχικές επιστολές του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνει την ανησυχία όλων για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής απειλής του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και τους καλεί να αποτρέψουν εντελώς τη συγκεκριμένη επιχείρηση καταστροφής.
«Η Περιφέρεια Κρήτης είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε σχετική ενέργεια και αναμένουμε από σας να επιδιώξετε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει: «Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης (New York Times, BBC, κ.λπ.) για την κίνηση των Ηνωμένων Εθνών να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου δυτικά της Κρήτης. Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν αναπαραχθεί και από τον ελληνικό Τύπο. Η διαδικασία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θα λάβει χώρα πάνω στο πλοίο MV CAPE RAY, το οποίο διαθέτει σύστημα επεξεργασίας σχεδιασμένο από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα προασπίσετε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μας, θα θέλαμε να κατανοήσετε την ανησυχία μας για την περιβαλλοντική απειλή του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, ένα από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Για τον λόγο αυτό σας γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε σχετική ενέργεια και αναμένουμε από σας να επιδιώξετε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων».
Σύσκεψη με το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί εν τω μεταξύ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος, μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το γεγονός, πέρα από όσα διαβάσαμε στην εφημερίδα».
Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα ώστε να έχουμε λάβει τα μέτρα μας».
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα έχει επικοινωνία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, αλλά και συνάντηση με το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης «ώστε να εξετάσουμε το μέγεθος του κινδύνου και να δούμε με ποιον τρόπο και αν μπορούμε να παρέμβουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr