"Η εντατική παραγωγή κρέατος δεν σημαίνει μόνο ότι υποφέρουν τα ζώα. Έτσι καταστρέφεται το περιβάλλον και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών τις οποίες εισάγουμε από τον Νότο για να τα θρέψουμε", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Μπάρμπαρα Ούνμισιγκ, η πρόεδρος τους Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, μιας οργάνωσης που πρόσκειται στους Πράσινους της Γερμανίας και συνεργάστηκε στην έκδοση του "άτλαντα".
Σύμφωνα με τους Φίλους της Γης, απαιτούνται περίπου 15.500 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα κιλό βοδινού κρέατος. Με την ίδια ποσότητα νερού παράγονται 12 κιλά σταριού ή 118 κιλά καρότα.
"Κάθε φορά που τρώμε κάνουμε μια πολιτική επιλογή που έχει επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στο κλίμα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Άντριαν Μπεμπ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Η κατανάλωση κρέατος, που είναι ήδη πολύ υψηλή, αυξάνεται διαρκώς στις αναδυόμενες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κίνα. Σύμφωνα με τους Φίλους της Γης, ήδη πάνω από το 40% της ετήσιας παραγωγής σταριού, σίκαλης, βρώμης και καλαμποκιού χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ζωοτροφή. Το ένα τρίτο των 14 δισεκατομμυρίων εκταρίων γης που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται για να τραφούν τα εκτρεφόμενα ζώα.
Από την ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή κρέατος, επωφελούνται οι μεγάλοι όμιλοι, όπως η βραζιλιάνικη εταιρεία JBS ή οι αμερικανικές TysonFoods και Cargill, ενώ οι μικροί παραγωγοί είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν, υποστηρίζει επίσης η οργάνωση.
Στον άτλαντά τους, οι Φίλοι της Γης επισημαίνουν επίσης τη μαζική χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους και τη χρήση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων για την εκτροφή των ζώων. Η οργάνωση τονίζει όμως ότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και να λάβει μέτρα για να μειωθεί η παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος.
"Δεν κάνουμε έκκληση στον κόσμο να σταματήσει εντελώς να τρώει κρέας", διευκρίνισε ο Μπάστιαν Χέρμισον, του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, τονίζοντας ότι οι οργανώσεις θέλουν απλώς να "ενημερώσουν" τους καταναλωτές για τις επιλογές τους.
Στην έκθεσή τους οι οργανώσεις εκτιμούν ότι μεταξύ 2010-12, κάθε Ευρωπαίος πολίτης έτρωγε, σε ετήσια βάση, 64,2 κιλά κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο). Οι Αμερικανοί κατανάλωναν 92 κιλά κρέατος ετησίως. Μολονότι οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι θα παραμείνουν σταθεροί σε Ευρώπη και ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία, στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, και σε άλλες περιοχές, η ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2022.
Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια παραγωγή κρέατος θα πρέπει να αυξηθεί από τους 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως στους 470 εκατομμύρια τόνους έως το 2050, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr