Πιο αναλυτικά, ο κ. Δένδιας, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τόνισε ότι το φαινόμενο κατά της τρομοκρατίας μπορεί να αντιμετωπισθεί, εάν ομονοήσει η ελληνική κοινωνία και εάν όλοι οι θεσμοί της Πολιτείας κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι "η Αστυνομία έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη δεκάδες τρομοκράτες τα τελευταία χρόνια, αρκετοί εκ των οποίων δυστυχώς είναι ελεύθεροι".
Προειδοποίησε πως η τρομοκρατία συνιστά ένα «σημαντικό κίνδυνο» για τη χώρα, προσθέτοντας πως οι σφαίρες των τρομοκρατών «στρέφονται κατά των ανέργων». "Η αίσθησή μου είναι ότι οι σφαίρες των τρομοκρατών απευθύνονται κατά των ανέργων στην πραγματικότητα, περισσότερο απ' όλα βλάπτουν αυτούς. Εκεί να στραφεί η προσπάθεια: να χτυπήσουμε την ανεργία, να χτυπήσουμε όλα αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει στην παρούσα κρίση. Εάν υπάρχει τρομοκρατία είμαστε αδύναμοι", κατέληξε.
Ο κ. Δένδιας βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις έρευνες αναφορικά με την ένοπλη επίθεση κατά της πρεσβευτικής κατοικίας της Γερμανίας.
Σημειώνεται πως, μετά την εξαφάνιση Ξηρού, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος για τη χορήγηση αδειών, ούτως ώστε οι κατηγορούμενοι και οι εκτίοντες ποινές για τρομοκρατία, να μην έχουν αυτό το ευεργετικό μέτροτην επανεξέταση του συστήματος χορήγησης αδειών σε κατάδικους, ειδικά εάν διώκονται για υποθέσεις τρομοκρατίας.
Παράλληλα, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, Ευάγγελο Ζαχαρή, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, να διενεργήσει προσωπικά πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα για να ερευνηθεί εάν τελέστηκε ή όχι πειθαρχική παράβαση από τον αρμόδιο εισαγγελέα του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού κατά τη χορήγηση της άδειας εξόδου στον κρατούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» Χριστόδουλο Ξηρό.
Εξάλλου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου διατάχθηκε η διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας για τα δύο υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, τη διευθύντρια των φυλακών Μαρία Στέφη και την κοινωνική λειτουργό, που χορήγησαν την άδεια στον Χρ. Ξηρό.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, και τη συμμετοχή των κυρίων Δένδια και Αθανασίου, αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία, εντός 100 ημερών, φυλακής υψίστης ασφαλείας στην οποία θα μετάγονται και θα εκτίουν τις ποινές τους οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες. Ερωτηθείς αναφορικά με την αίσθηση που οι υπάρχει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί συμπεριφέρονται ελαστικά σε αυτούς που έχουν καταδικαστεί σε τρομοκρατία, ο κ. Αθανασίου είπε ότι αυτό δεν είναι αληθές, αλλά εξετάζεται κατά τη δικογραφία. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα.
Όπως είναι γνωστό, ο Χρ. Ξηρός είχε λάβει άδεια εξόδου από τις φυλακές Κορυδαλλού από την 1η έως την 9η Ιανουαρίου 2014, με την υποχρέωση να παρουσιάζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, εκεί δηλαδή όπου είχε δηλώσει ως τόπο διαμονής του (στην Καλλικράτεια έχει σπίτι η αδελφή του). Ωστόσο, την Δευτέρα δεν παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα και αμέσως κινητοποιήθηκε η ΕΛΑΣ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr