Το γαϊτανάκι των δηλώσεων "άνοιξε" ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, υπεραμύνθηκε του μέτρου, τονίζοντας ότι εάν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την κατάργησή του θα πρέπει να προτείνει ισοδύναμα μέτρα. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, ο υπουργός χαρακτήρισε «τρίχες» τη «φασαρία» που έχει προκληθεί, καθώς - όπως είπε - κατά μέσο όρο ένας πολίτης χρειάζεται να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο μία φορά στα δέκα χρόνια.
«Αυτό που λέμε είναι ότι χρεώνεται ένα 25ευρω στα δέκα χρόνια για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία στον προϋπολογισμό τους να αγοράζουν φάρμακα για τους άπορους», σημείωσε. Διευκρίνισε, επίσης ότι τα 25 ευρώ καταβάλλονται στην περίπτωση που ο ασθενής μείνει τουλάχιστον ένα βράδυ στο νοσοκομείο.
Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2012 και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα εφόσον το ΠΑΣΟΚ προτείνει κάποιο δημοσιονομικό ισοδύναμο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά και αόριστα», παρατήρησε για να προσθέσει ότι «οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται».
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
Το κόμμα της συγκυβέρνησης σήκωσε το γάντι, και απαντώντας στα περί ισοδύναμων μέτρων, κάλεσε τον υπουργό να "ψάξει να τα βρει σε κάποια από τα Ζάππεια που χάθηκαν".
Σχολιάζοντας, δε, τη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι η διαμάχη του 25ευρου είναι «για τρίχες», το ΠΑΣΟΚ καλεί τον κ. Γεωργιάδη να «σκεφτεί το πόσο 'τρίχες' θα το θεωρήσει ένας άνεργος, ένας φτωχός που έχει ανάγκη».
"Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην Οικονομία βελτιώνεται, ότι υπάρχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και ότι το 2014 είναι χρονιά αποκατάστασης αδικιών είναι πρέπει να το εννοούμε και απόλυτα. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται επομένως μαθήματα συνέπειας και αξιώνει σεβασμό των προσπαθειών του και κυρίως των θέσεων και των προτάσεών του", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Αντιπροτείνει μάλιστα στον υπουργό Υγείας να αξιοποιήσει τους πόρους που εξοικονομήθηκαν από «τη μείωση των τιμών των φαρμάκων», και «τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ».
Πιο αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η επιβάρυνση του 25ευρου καθιερώθηκε με τον Ν. 4093/12 ο οποίος ψηφίστηκε ως ένα άρθρο στην Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά από μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με την τρόικα και επομένως δεν υπήρχε η δυνατότητα παρεμβάσεων και διαφωνιών και αλλαγών σε άρθρα ή παραγράφους.
Υπογραμμίζει, ότι ψήφισε όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά πάντα στόχευε στη βελτίωση των ρυθμίσεων, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αδικίες εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, και αυτή είναι η γραμμή της Προγραμματικής Συμφωνίας της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ έθεσε εγκαίρως το θέμα τονίζοντας ότι τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν και είναι άδικα. Υπενθυμίζει, δε, ότι ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνο δεν αρνήθηκε το πρόβλημα, αλλά σε συνεχείς δηλώσεις του σε Μ. Μ. Ε. έκανε λόγο για απόσυρση της διάταξης ή για περιορισμό της στους «έχοντες και κατέχοντες» θεσπίζοντας οικονομικά κριτήρια.
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει πως και άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και είχαν ψηφισθεί στη Βουλή, επανεξετάσθηκαν και άλλαξαν από την ίδια την Κυβέρνηση, όπως η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τη μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, η πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, και η πρόσφατη απόφαση για μη περικοπή του ΕΚΑΣ στους βαριά ανάπηρους.
Τέλος, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να κάνει τον «τζάμπα τιμητή των πάντων», να ανακοινώσει τη συνολική πρότασή του για τον τομέα της Υγείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr