Στην εγκύκλιο προς τους διοικητές ΥΠΕ αναφέρεται πως η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο. Της καταβολής του εισιτηρίου των 25 ευρώ εξαιρούνται ρητά ασθενείς των
παρακάτω κατηγοριών:
- Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
- Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.
- Τα ΑμεΑ που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%.
Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.
Την αντίθεσή του με την εφαρμογή του μέτρου εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι "θα επιμείνει μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και στο κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του".
Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι από τις αρχές Οκτωβρίου είχε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τόσο στη Βουλή όσο και σε συνάντηση μαζί του, την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. "Δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία", υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
Σχολιάζοντας δε το επιχείρημα του υπουργού ότι "το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί", τονίζεται στην ανακοίνωση ότι αυτό "έρχεται - όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η Κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή)".
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως "όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς".
Γεωργιάδης: "Νοιώθω λίγο Στουρνάρας..."
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, απάντησε στις αιτιάσεις, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον υπουργό Οικονομικών.
«Αισθάνομαι λίγο Στουρνάρας... Το έχουμε ψηφίσει το μέτρο από τη Βουλή των Ελλήνων το Νοέμβριο του 2012, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εγώ το ψήφισα. Σέβομαι τις ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά το 25ευρο αποτελεί είδος κοινωνικής μεταβίβασης για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους απόρους» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην τηλεόραση του Σκάϊ.
«Κάπου τελειώνει και το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούμε να το δίνουμε και για το ρεύμα και για τους απόρους και για τα πάντα, δεν είναι άπειρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι από το εισιτήριο έχουν εξαιρεθεί ορισμένες κατηγορίες, όπως χρονίως πάσχοντες, άποροι, ΑΜΕΑ με 80% αναπηρίας, στρατιωτικοί, φυλακισμένοι κλπ». «Όσοι άνεργοι έχουν περιουσία πληρώνουν το 25εύρο και πηγαίνει στη φορολογική τους δήλωση» εξήγησε.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπέγραψε την Πέμπτη την εγκύκλιο με την οποία προβλέπεται χρέωση με 1 ευρώ ανά συνταγή, και από τις 8 Ιανουαρίου το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή. «Πρόκειται για χρέωση 1 ευρώ ανά συνταγή, και όχι ανά φάρμακο» διευκρίνισε.
Την αντίθεσή του στο μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθείται «σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, «αφού πλέον το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά».
Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση ή την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και επαναλαμβάνει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.
Αναφορικά με την υποχρεώση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι προς το παρόν το μέτρο αναστέλλεται λόγω τεχνικών προβλημάτων της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και η υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα ξεκινήσει όταν θα είναι έτοιμη η εφαρμογή (8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό), οπότε και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, ανέφερε ότι το ένα ευρώ δεν το εισπράττει ο φαρμακοποιός, ούτε πηγαίνει στην τσέπη του, αλλά ουσιαστικά μεταφέρεται στους ασφαλισμένους μέρος της επιβάρυνσης του κράτους. «
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr