Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται από άτομα 18 έως 34 ετών, ενώ οι ηλικίες άνω των 55 ετών πετούν ελάχιστα τρόφιμα.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, τα τρόφιμα που πιο συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, καθώς επίσης φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν.
Παρότι οι πολίτες εμφανίζονται ενημερωμένοι για το πρόβλημα, συνεχίζουν τις ίδιες συνήθειες. Το 20% πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επίσης, μόνο το 8% των συμπολιτών μας κάνει κομποστοποίηση.
Η WWF Ελλάς, μέσα από το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» που θα "τρέχει" έως τα τέλη Ιανουαρίου, θα προσπαθήσει να ανοίξει τον φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων» παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.
«Η "Καλύτερη Ζωή", προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες, να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που επιφέρουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει», σχολιάζει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Αχιλλέας Πληθάρας.
Η ομάδα ΜΠΟΡΟΥΜΕ, η οποία φέρνει σε επαφή ανθρώπους που ζητούν τρόφιμα με άλλους που μπορούν να τα διαθέσουν, θα βοηθήσει στο εγχείρημα της WWF.
«Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, σώζει, κατά μέσο όρο, πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα. Με τον μηχανισμό του είναι, πλέον, πάρα πολύ εύκολο να σωθούν όλων των ειδών τα τρόφιμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας και γενικότερα οι δικαιολογίες για σπατάλη φαγητού ολοένα και λιγοστεύουν» υπογραμμίζει ο συνιδρυτής της ομάδας, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr