Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα στη δημόσια Υγεία, καθώς ήδη η τρόϊκα-σύμφωνα με πληροφορίες- πιέζει, ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κάτω από τα 2 δις ευρώ- από τα 2,25 δις που είναι σήμερα. Εκπρόσωποι της αλυσίδας φαρμάκου χαρακτηρίζουν "κόκκινη γραμμή" το όριο των 2,25 δις, και θέτουν ερωτήματα για το τι θα γίνει σε περίπτωση που ενταχθεί και ο εμβολιασμός σε αυτό το συρρικνωμένο μέγεθος.
Ορισμένοι, μάλιστα, δεν διστάζουν να μιλήσουν για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα στα πρόθυρα "ανθρωπιστικής κρίσης", εν μέσω οικονομικής τρικυμίας, με δραματικές ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου και απροσδιόριστες συνέπειες για τον πληθυσμό.
Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, το πρόγραμμα εμβολιασμών προγραμματίζεται από την Πολιτεία, χρηματοδοτείται πάντοτε από τον κρατικό κορβανά, και είναι ανοιχτό σε τροποποιήσεις, ώστε να θωρακιστεί ο πληθυσμός σε έκτακτες περιστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος στην Ελλάδα για τα εμβόλια ανέρχεται περίπου σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν όλα τα εμβόλια μέχρι σήμερα παρέχονται δωρεάν.
Εάν αλλάξουν τα δεδομένα αυτά, και δημιουργηθούν εμπόδια στην πρόσβαση του κόσμου σε εμβόλια, τότε θα αυξηθεί η νοσηρότητα στη χώρα, άρα και η ανάγκη νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία- κάτι που θα έχει σαν συνέπεια να αυξηθούν οι δαπάνες νοσηλείας, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας θέτει ως στόχο την παραπέρα μείωσή τους.
Αν συνυπολογιστούν και οι ελλείψεις σε φάρμακα που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, τότε η δημόσια υγεία μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς τέλος.
Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη ο χειμώνας που έχουμε μπροστά με τη γρίππη, αλλά και ο κίνδυνος επιδημιών από πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr