Ανεπαρκές κρίνει το σύστημα taxis ο κ. Αλωνιάτης, ο οποίος μιλώντας στο "R", τονίζει πως το ηλεκτρονικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες του κράτους. Επιπλέον, ζητάει απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές και μη υπηρεσίες των ΔΟΥ προς του πολίτες.
Ειδικότερα αξιολογώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέτος με τις δηλώσεις εισοδήματος, ο κ. Αλωνιάτης επισημαίνει στο "R":
"Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στην κακή λειτουργία του υπουργείου οικονομικών, αλλά και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της λειτουργίας του taxis. Παρά τη ψήφση του Ν4110/2013 τον Ιανουάριο, πολλές αποφάσεις για το τι τελικά θα γίνει με τα προστατευόμενα μέλη, τους τόκους καταθέσεων κ.λ.π βγήκαν ακόμη και μετά την έναρξη της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Το πρόβλημα δεν σταματά εκεί.
Βεβαιώσεις αποδοχών εκδόθηκαν λανθασμένες ακόμη και από το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ή δεν έφτασαν ποτέ στους φορολογούμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι βεβαιώσεις των αστυνομικών που εκδόθηκαν τρεις φορές.
Όλα αυτά δείχνουν ότι θέλουμε να κάνουμε το άλμα, αλλά από κάτω δεν υπάρχει ούτε σκάμμα, ούτε άμμος.
Είναι σαφές ότι θέλουμε ένα εργαλείο για να δουλέψουμε και ότι αυτό το taxis δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, πολύ περισσότερο στις μελλοντικές. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα και δεν αφορά μόνο το taxis. Αφορά όλη την λειτουργία του κράτους".
Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Αλωνιάτης είναι κατηγορηματικός: " Να αποφασίσει το κράτος τι θέλει. Η νομοθεσία υπάρχει για την ολοκλήρωση της e- εφορίας, της ηλεκτρονικής Δ.Ο.Υ. δηλαδή. Όμως, ενώ διαλύουμε τις εφορίες, στέλνουμε τους φορολογούμενους σε αυτές για ελέγχους δικαιολογητικών και για μια σειρά άλλες εργασίες , που θα μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικά.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Έχει ψηφιστεί η κατάθεση και έχει γραμμογραφηθεί το έντυπο που δηλώνονται οι παρακρατούμενοι φόροι των ελευθέρων επαγγελματιών από τις επιχειρήσεις με τον τίτλο «Οριστική Δήλωση Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών» και κωδικό Ε20.
Δυο χρόνια τώρα, το υπουργείο αναστέλλει την αποστολή του στο Taxis. Αν είχε κατατεθεί αυτό το έντυπο , δεν θα ήταν αναγκαίο δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν παρακρατούμενους φόρους να πάνε τις βεβαιώσεις στις Δ.Ο.Υ. Μπορώ να σας αναφέρω δεκάδες τέτοια παραδείγματα.
Εν κατακλείδι, πρέπει να εμπιστευτούμε περισσότερο τον φορολογούμενο από την μια και από την άλλη θα πρέπει οι Δ.Ο.Υ. να σταματήσουν να είναι υπηρεσία έκδοσης του καθενός πιστοποιητικού".
"Το 2014 θα πληρώσουμε περισσότερο φόρο"
Χειρότερα θα είναι τα πράγματα το επόμενο διάστημα για τους φορολογούμενους όπως εξηγεί ο κ. Αλωνιάτης: "Πέρα από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, ο φορολογούμενος θα πρέπει να περιμένει τον ΦΑΠ του 2013, τον φόρο πολυτελείας για αυτοκίνητα , πισίνες κλπ και τα τέλη κυκλοφορίας, μάλλον για ακόμη μια φορά αυξημένα. Αυτά σε εισπρακτικό επίπεδο.
Σε νομοθετικό επίπεδο, πρέπει να περιμένουμε το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, την συνένωση του ΦΑΠ και του ΕΤΑΑ (χαράτσι της ΔΕΗ όπως το ξέρουν) και ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα, που θα ρυθμίζει θέματα που έχουν προκύψει από το νέο φορολογικό νόμο ,(4172/2013) και από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (4174/2013 το νέο ποινολόγιο δηλαδή) καθώς και θέματα όπως είναι οι αποδείξεις και άλλες εκκρεμότητες.
Από το 2014 τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, μια και στις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 -και κανένα νέο μέτρο να μην πάρει η κυβέρνηση- θα πληρώσουμε περισσότερο φόρο".
"Τα μέτρα που έχουν ληφθεί βοηθούν τη φοροδιαφυγή"
Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να απενεργοποιήσει ΑΦΜ σε μη συνεπείς οφειλέτες, εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση: "Έχω την αίσθηση ότι οι νομοθέτες μας έχουν βάλει σκοπό να μην μαζέψουν χρήματα για το κράτος. Τα περισσότερα μέτρα που έχουν παρθεί βοηθούν τη φοροδιαφυγή και χρεώνουν υπέρογκους φόρους αλλά και πρόστιμα στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις .Προσπαθούν να εισπράξουν χρήματα που δεν υπάρχουν στην αγορά και να κλείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης, στρεβλό κατά την άποψη μου, που στηρίζονταν στην κατανάλωση και την μικρομεσαία επιχείρηση. Δεν μπορούν όλα αυτά να τα σκοτώσουμε , με την αιτιολογία της στρεβλή ανάπτυξης, γιατί ουσιαστικά σκοτώνουμε, αν δεν την έχουμε σκοτώσει ήδη, την ελληνική οικονομία.
Αν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα, ή την απενεργοποίηση του ΑΦΜ, πως θα βρει ο φορολογούμενος τα χρήματα που του ζητάει το κράτος; Εκτός αν ο στόχος δεν είναι να εισπραχτούν χρήματα, αλλά όλοι οι φορολογούμενοι να χρωστούν και να βρίσκονται κάτω από το καθεστώς του φόβου".
Νίκος Ιτσινές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr