Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία πριν αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, δεδομένης της κριτικής του Ρεπουμπλικανού ηγέτη για το κόστος της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές ποια θα είναι η προσέγγιση του Τραμπ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει κυρώσεις με στόχο τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο το οποίο πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι της Δύσης, ανέφεραν οι πηγές.
Ακόμη και αν πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, το ρωσικό αργό πωλείται συνήθως με έκπτωση στη συνολική αγορά και η Κίνα και η Ινδία είναι πρόθυμες να αγοράσουν προμήθειες.
Η αμερικανική διοίκηση έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας για τις επικείμενες κυρώσεις, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι μια αγορά που κατακλύζεται από πετρέλαιο και το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλές θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ινδία να καλύψει τις ανάγκες της σε αργό.
Το Reuters υποστηρίζει επίσης ότι οι κυρώσεις είναι πιθανό να στοχεύουν ορισμένα από τα άτομα που εμπλέκονται στα δίκτυα που εμπορεύονται πετρέλαιο πάνω από την ανώτατη τιμή.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει έναν λεγόμενο σκιώδη στόλο από γερασμένα πλοία για να αποφύγει το ανώτατο όριο. Πολλά από τα πλοία είναι λιγότερο ασφαλή και επιρρεπή στη διαρροή πετρελαίου, λένε ειδικοί σε θέματα ναυτιλίας.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες από τα πλοία αυτά, από έναν στόλο που εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες, για να μειώσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr