«Βιογραφικά στοιχεία»
Ο Κωνσταντίνος Μπέλλιος του Δημητρίου και της Δέσποινας γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1772 στο χωριό Βλάστη ή Μπλάτσι της Κοζάνης. Οι γονείς του κατάγονταν από το κοντινό χωριό Λινοτόπι, το οποίο θεωρούσε ως την ιδιαίτερη πατρίδα του. Σε ηλικία τεσσάρων ετών μαζί με την οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γενέτειρα και να εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έλαβε επιμελούς ανατροφής και παιδείας.
Το 1802 ο Κωνσταντίνος μαζί με τον αδελφό του, Στέφανο, ακολούθησαν το έντονο ρεύμα της αποδημίας προς τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και την Κεντρική Ευρώπη, με τόπο εγκατάστασης το Βουκουρέστι. Ο Στέφανος εξελίχθηκε σε διακεκριμένο μέλος της εκεί ελληνικής παροικίας και ανήλθε στο ύπατο αξίωμα του Λογοθέτη (Υπουργού) Δικαιοσύνης.
Ο Κωνσταντίνος εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, τη Βιέννη. Εκεί αφοσιώθηκε στο εμπόριο και σε χρηματιστικές εργασίες. Δεν παραμέλησε όμως ποτέ την πνευματική του καλλιέργεια. Μάρτυρας της φιλομαθείας του είναι η προσωπική του βιβλιοθήκη με 2.000 περίπου τόμους.
Μετά την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και την επανίδρυση του ελληνικού κράτους αποφασίζει να επισκεφθεί την ελεύθερη πατρίδα του. Στις 24 Οκτωβρίου 1836 αναχώρησε από τη Βιέννη και στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου έφτασε στην Πάτρα με αυστριακό πολεμικό πλοίο. Την περιήγησή του που κράτησε μέχρι τέλη Μαρτίου 1837 την κατέγραψε ο ίδιος σε ένα μεγάλο δερματόδετο βιβλίο με 482 σελίδες.
Οι ηρωικές μορφές των αγωνιστών τον συγκινούσαν ιδιαίτερα ενώ επισκέφθηκε τους ήρωες Κανάρη, Μακρυγιάννη, Νικηταρά, Κολοκοτρώνη, Γ.Κουντουριώτη και πολλούς άλλους στα σπίτια τους. Οι επαφές με τους στρατιωτικούς αρχηγούς της επανάστασης ήταν καθημερινές. Κατά την τετράμηνη παραμονή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με δωρεές και προσφορές.
Ο Κωνσταντίνος Μπέλλιος πέθανε στις 11 Δεκεμβρίου 1838 στη Βιέννη από αποπληξία σε ηλικία 66 ετών.
«Οι ευεργεσίες»
Με τη διαθήκη του ο Κωνσταντίνος Μπέλλιος διέθεσε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στους κληρονόμους του, σε φίλους, σε γνωστούς, στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.
Όσο ζούσε διεξήγαγε εράνους σε Βουκουρέστι και Βιέννη συγκεντρώνοντας σεβαστά ποσά τα οποία έστελνε στην ελληνική κυβέρνηση για ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων. Διέθεσε τεράστια ποσά για την αναγέννηση του ελληνικού κράτους, ενώ το 1837 ίδρυσε μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες εκείνης της περιόδου την Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα. Με το «Βελλίειον Κληροδότημα» σπούδασαν και σπουδάζουν μέχρι σήμερα εκατοντάδες νέοι από την Μακεδονία. Στο σχολείο της Νέας Πέλλης δώρισε 1886 τόμους σπάνιων βιβλίων, τα οποία αργότερα αφέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ίδρυσε, επί της οδού Ακαδημίας, το δημοτικό νοσοκομείο Αθηνών «Ελπίς» (νυν Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων) στο οποίο και δώρισε μεγάλο χρηματικό ποσό. Ανέγειρε τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Νέα Πέλλη Αταλάντης, ενώ επίσης προσέφερε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρία. Το 1836 δώρισε το πρώτο χρηματοκιβώτιο στην ελληνική κυβέρνηση αξίας 3.000 δραχμών. Με προσωπική του δαπάνη δημιουργήθηκε στην Αταλάντη ο οικισμός «Νέα Πέλλα» όπου αποκατέστησε τους Μακεδόνες εθνικούς αγωνιστές που πολέμησαν στη Νότια Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιερού Αγώνος. Τέλος, αφιέρωσε 10.000 αυστριακά φιορίνια στους ναούς Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδος, Αγίου Στεφάνου και Αγίου Πέτρου της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης.
Ενίσχυε οικονομικά και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Άλλωστε, υπήρξε ένας από τους δώδεκα Αποστόλους της Φιλικής Εταιρίας, πολεμιστής του Ιερού Λόχου και χρηματοδότης του Αλεξάνδρου Υψηλάντη. Στο κτήμα που είχε 85 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου στην περιοχή Ουρλάτς, στις 17 Μαρτίου 1821 υψώθηκε μέσα στο παλάτι του η επαναστατική σημαία.
Ο Όθων του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος για τις εργασίες του προς την πόλη των Αθηνών. Ο βαρόνος προσέφερε στον Όθωνα ένα αρχαίο σπαθί, 800 περίπου χρόνων, αξίας 12.000 δραχμών. Ο Κωνσταντίνος Μπέλλιος αναμφίβολα αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα της ιστορίας μας και του χώρου της Εθνικής Ευεργεσίας.
" Έκαστος ευφρονών και φιλόπατρις ανήρ οφείλει ού
μόνον να αγαπά και ευλαβήται την γην εκείνην, εφ' ης οι
προπάτορές του εγεννήθησαν και αυτός είδε κατά πρώτον
τας ζωογόνους ακτίνας του Ηλίου και έλαβε την ύπαρξιν του,
αλλά πρέπει και λυσιτελής εις αυτήν, όσον ενέστι να γινήται."
βαρόνος Κωνστ. Μπέλλιος
ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ*
*Επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος Δ.Σ. της DMN A.E., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Μάνατζμεντ και στη Στρατηγική Επιχειρήσεων από το LSE.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr