Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στο στοίχημα του εμπλουτισμού του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομίας, στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του τουρισμού αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρης στάθηκε στην ανάγκη για ποιοτικότερη γεωργία στη χώρα και στη συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή τομέα του τουρισμού.
Στη σύνδεση της γαστρονομίας με τον πολιτισμό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής των ανασκαφών Ακρωτηρίου κ. Χ. Ντούμας, καθώς και στην πρόχου του 17ου αιώνα π.Χ., που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του έτους. Τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητά τους και την ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων της, σχολίασε ο ηφαιστειολόγος Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκης.
«Ηρθε η στιγμή να εξαργυρώσει το νησί την ιστορία αιώνων και να μετατρέψει την κακοτυχιά της ηφαιστειογενούς περιοχής σε καλή τύχη και προνόμιο», δήλωσε ο συγγραφέας και γευσιγνώστης κ. Η. Μαμαλάκης, ενώ η διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης της πολιτισμικής και κοινωνικής διάστασης της διατροφής, των εθίμων κοινής εστίασης και της ελληνικής φιλοξενίας.
Η επίσημη έναρξη για το «2013 Ετος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Σαντορίνη, στις 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 6.30 μ.μ.