Η Ελλάδα υποχώρησε κατά έξι θέσεις, στην 96η, στην ετήσια Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα, που περιλαμβάνει 144 χώρες.
Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που έχασαν έδαφος περιλαμβάνεται η Γαλλία, η οποία εγκατέλειψε την ομάδα των 20 ανταγωνιστικότερων χωρών, υποχωρώντας στην 21η θέση από την 18η που κατείχε κατά τον περασμένο χρόνο και την 15η το 2010.
Άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχασαν έδαφος είναι το Βέλγιο, η Κύπρος και η Πορτογαλία, η οποία υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην 49η. Η Ισπανία διατήρησε την 36η θέση.
Η κρίση στις χώρες της νότιας Ευρώπης οδήγησε στην αύξηση του χάσματος, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε αποτελεσματικότερες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που οργανώνει την ετήσια διάσκεψη του Νταβός.
Η Ελβετία είναι πρώτη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας για τέταρτη συνεχή χρονιά, χάρη στις καινοτόμες επιχειρήσεις της και μία ισορροπημένη ως προς τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών πολιτική απασχόλησης.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πρώτη χώρα στον τομέα της καινοτομίας, το επίπεδο της συνολικής της ανταγωνιστικότητας υποχώρησε για τέταρτη συνεχή χρονιά, στην 5η θέση, εξαιτίας του αδιεξόδου στη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομολόγο του WEF Μαργκαρέτα Ντρένιεκ Χανούζ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν οικονομικό περιβάλλον "από τα αποτελεσματικότερα στον κόσμο".
Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι δέκα ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες που βρίσκονταν στην κορυφή και τον περασμένο χρόνο: Ελβετία, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία.
Η Κίνα διατηρεί τον τίτλο της αποτελεσματικότερης οικονομικά χώρας μεταξύ της ομάδας των αναδυομένων οικονομιών, αφήνοντας πίσω τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Ρωσία.
Το Μπουρούντι είναι η τελευταία χώρα στον κατάλογο ανταγωνιστικότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr