«Δυστυχώς τα αναλογιστικά ευρήματα για το ταμείο πρόνοιας δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθίσουν μη βιώσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τόνισε πως η προσαρμογή θα γίνει με κριτήριο τις αναλογιστικές μελέτες και θα υπάρξει κατανομή δικαιοσύνης
«Ως υπουργός, δε δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε με την επιβολή φόρων στους πολίτες είτε με την επιβολή εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων προκειμένου οι παλιοί να πάρουν εφάπαξ ποσά που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλλει».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βρούτσης δήλωσε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ για την οποία σήμερα περιμένουν στην ουρά 53 χιλ. δημόσιοι υπάλληλοι.
Αυτή η απόφαση αποτέλεσε casus belli για την ΑΔΕΔΥ καθώς η μείωση κατά 22,68% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων δεν ήταν η πρώτη μείωση, αφού είχε υπάρξει ήδη μείωση κατά 20% απο το προηγούμενο μνημόνιο. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός δεν έκανε καμία από τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ δεκτές παρά επέμενε στην πρότασή του να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση κατά 22,68%. Να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο το εφάπαξ των δημοσίων υπάλληλων ανέρχεται σε 40.000 ευρώ, συνεπώς η μέση μείωση θα αγγίζει τα 8.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο. Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί από την κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και να διαπραγματευτεί τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης με την τρόικα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr