Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η καγκελάρια της Γερμανίας εμφανίζεται άλλωστε, όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Γάλλος πρωθυπουργός κ.Φιγιόν, να έχει αποφασίσει πως το συμφέρον της Ευρώπης είναι η διάσωση της Ελλάδας με κάθε κόστος, ταυτιζόμενη έτσι με τις απόψεις που εξέφρασε ο κ.Μόντι τις περασμένες ημέρες. Ο κ.Φιγιόν κάρφωσε όμως επίσης πως δεν συμμερίζονται όλοι στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης τις απόψεις της καγκελάριας, βγάζοντας στην επιφάνεια το ρήγμα που έχει επέλθει ως προς το ζήτημα της Ελλάδας μεταξύ της Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ.Παπαδήμος αναμένεται να επικυρώσει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία η Μέρκελ προτίθεται να δείξει εμπιστοσύνη, και να ζητήσει την αποφυγή νέων διαρροών ή προκλητικών δηλώσεων από το εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης που ναρκοθετούν την ελληνική διάσωση, τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν...
Μάχη με το χρόνο για την αποφυγή της στάσης πληρωμών
Άλλωστε, η Ελλάδα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις της έγκρισης του πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ, καθώς ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την πληρωμή του ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.
Ενώ οι δεσμεύσεις και οι εγγυήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τις δύο πλευρές, όπως άλλωστε και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές, οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι Γερμανοί με τους "δορυφόρους" τους μπλοκάρουν τη διαδικασία ζητώντας συνεχείς δεσμεύσεις για υλοποίηση των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι ο χρόνος δεν φτάνει καθώς οι σχετικές διαδικασίες για την ανταλλαγή των ομολόγων θα ξεκινήσουν στις 21 -22 Φεβρουάριου.
Ακόμα και με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Πρακτικά δηλαδή ,σύμφωνα με τον σχεδιασμό , οι διαδικασίες εκτιμάται θα ολοκληρωθούν περί τις 15-16 Μαρτίου. Εάν πράγματι γίνει αυτό τότε απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να εκταμιευθεί το ποσό προκειμένου να αποπληρωθούν οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων, αν και αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχει και περίοδος χάριτος περίπου μίας εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε αυτό το οριακό σημείο, πρέπει να υπάρξει συνέπεια στις ενέργειες της κάθε πλευράς, ώστε να μη βρεθούμε προ γεγονότων, τα οποία δεν μπορεί κανείς να προβλέψει που μπορεί να οδηγήσουν, όχι μόνο την Ελλάδα (αυτή είναι η πιο εύκολη πρόγνωση), αλλά ολόκληρο το Ευρωσύστημα.
Πάντως, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ, που τώρα βρίσκεται στο 160%, θα μειωθεί στο 120% μέχρι το 2020, μέσω της συμφωνίας. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ δείχνει μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πως το χρέος ακόμη και αν το PSI στεφθεί από επιτυχία θα φτάνει το 129%, κάτι που σημαίνει πως αναζητείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά επιπλέον 10 δισ. ευρώ.
Κυριότερα σενάρια είναι να εμπλακεί μερικώς η ΕΚΤ, ενώ αφετέρου οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων, τα οποία είναι 3% για την πρώτη τριετία και 4% για το διάστημα μετά.