Νέα φοροκαταιγίδα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων προοιωνίζει η λιτή παράγραφος 2.3. του νέου Μνημονίου που αφορά τις διαδικασίες για την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Τρόικας που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση του νέου φορολογικού μέχρι τον Ιούνιο του 2012, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών, οι βασικές αλλαγές που αναμένεται να φέρει στις ζωές μας το νέο Μνημόνιο είναι οι εξής:
- Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τα προνομιακά καθεστώτα.Αυτό πρακτικά σημαίνει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια πολίτες που έχουν σήμερα στεγαστικά δάνεια, πληρώνουν ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές κτλ. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που αφορούν την πρώτη κατοικία είτε αφορά αγορά είτε γονικής παροχή ή κληρονομιά. Παράλληλα, προς κατάργηση οδεύουν οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου και το αυξημένο κατά 50% αφορολόγητο σε κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Παράλληλα, περόπου 100.000 αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ με παραγωγή πάνω από ένα όριο θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα θεωρούνται «επιτηδευματίες»
- Απλοποίηση του ΦΠΑ. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως οδεύουμε προς έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%, με κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ 13% που επιβάλλονται σε είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες υψηλής ζήτησης. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μεγάλη αύξηση των χαμηλών συντελεστών που επιβαρύνουν τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.
- Η επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Το νέο μνημόνιο προβλέπει την απλοποίηση των φόρων στα ακίνητα με την ενοποίηση όλων των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία σε έναν.
- Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και ευθυγράμμιση τους με τις αγοραίες τιμές
- Η απλοποίηση του προγράμματος φορολόγησης προσωπικού και εταιρικού εισοδήματος. Αυτό θα γίνει με μείωση των αριθμών των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας σε 4 από 8 σήμερα, περιορισμό στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών κτλ. Πιθανή είναι παράλληλα ακόμη και η μείωση ή και κατάργηση του βασικού αφορολογήτου που είναι ήδη «πετσοκομμένο» στις 5.000 ευρώ.
- Επιβάλλεται ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κλπ). Η εφαρμογή του μέτρου αυτού πρακτικά σημαίνει αυτοτελή φορολόγηση στα μισθώματα των ακινήτων, πιθανότατα με 20%, καθώς επίσης αύξηση της φορολόγησης στους τόκους καταθέσεων και ομολόγων από 10% στο 20%, καθώς και φορολόγηση 20% στις υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών και εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
Καταργείται εξ ολοκλήρου ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και αντικαθίσταται από απλούστερη νομοθεσία [το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012].
Το νέο Μνημόνιο προβλέπει επίσης αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τα έσοδα από την φορολογία, ενώ η ανάσα της Τρόικας θα είναι αισθητή στην παρακολούθηση και τον έλεγχο των στόχων. Πρόκειται για τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα έσοδα που βεβαιώνουν οι εφορίες από τους ελέγχους, ενώ καθορίζεται και ο αριθμός των ελέγχων που πρέπει να γίνουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος όπως οι «μεγάλοι φορολογούμενοι».
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εισπράξει εντός του έτους το ποσό των 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ότι θα ολοκληρώσει περίπου 12.000 ελέγχους με έμφαση στους φορολογουμένους που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ και στους φορολογουμένους με μεγάλη περιουσία και θα εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων. Επίσης, μέσω του νέου Μνημονίου η κυβέρνηση δεσμεύβάλει οριστικό τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις και τις αμνηστίες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Tο Mνημόνιο μεταξύ άλλων προβλέπει:
- Την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, έως το τέλος Ιουνίου και 2 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου 2012.
- Την είσπραξη του 20% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα βεβαιωθούν μέσα στο έτος από τις εφορίες και τους άλλους εισπρακτικούς μηχανισμούς.
- Τη διενέργεια 150 ελέγχων σε μεγάλους φορολογούμενους έως το τέλος Ιουνίου και 300 μεγάλων φορολογουμένων έως το τέλος του έτους.
- Την πραγματοποίηση 600 ελέγχων έως το τέλος Ιουνίου σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να ανέλθουν τους 1.300 έως τον ερχόμ,ενο Δεκέμβριο.
- Την είσπραξη του 50% των φόρων και προστίμων που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.
- Τη διενέργεια 5.000 ελέγχων ΦΠΑ έως το τέλος Ιουνίου και 10.000 ελέγχων έως το τέλος Δεκεμβρίου. Στόχος είναι οι εισπράξεις να ανέλθουν στο 20% των νέων βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
-Οι όροι παρατάσεως των χρονοδιαγραμμάτων καταβολής δόσεων για εκπρόθεσμους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αναθεωρούνται έτσι ώστε τα χρονοδιαγράμματα καταβολής δόσεων να ισχύουν μόνον ως προς τα υφιστάμενα εκπρόθεσμα ποσά κάτω των 10.000 Ευρώ για φυσικά πρόσωπα και κάτω των 75.000 Ευρώ για εταιρίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr