Η εικόνα, που αναμένεται να επιδεινωθεί ραγδαία ενόψει της ενσωμάτωσης στους λογαριασμούς του νέου τέλους ακινήτων, προκύπτει από απάντηση του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού στον βουλευτή της ΝΔ Ν. Νικολόπουλο, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μαζί με εκείνες του Δημοσίου, και των μεγάλων επιχειρήσεων) έφτασε στο τέλος Ιουλίου τα 822 εκατ. ευρώ, από 750 εκ. ευρώ. Σημείωσαν δηλαδή μέσα σε επτά μόλις μήνες 10%.
Για να έχει κανείς μια εικόνα για το ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, ανέρχονταν σε 313 εκ. ευρώ το 2008, σε 517 εκ. ευρώ το 2009, και 750 εκ. ευρώ το 2010. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 163% από το 2008.
Ίδια εικόνα, με τις οφειλές νοικοκυριών, καταστημάτων και επιχειρήσεων : Από 241 εκ. ευρώ το 2008, αυξήθηκαν σε 321 εκ. ευρώ το 2009, και σε 461 εκ. ευρώ το 2010. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 91% από το 2008.
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, οι καταναλωτές, πριν φτάσει η ΔΕΗ στο σημείο να τους κόψει το ρεύμα, έχουν περιθώριο να πληρώσουν το λογαριασμό τους 85 ημέρες μετά την έκδοσή του (3 σχεδόν μήνες), κάτι που αν δεν κάνουν, θα λάβουν ειδοποίηση στον επόμενο λογαριασμό να έχουν τακτοποιήσει την οφειλή τους εντός 25 ημερών.
"Φοβάμαι ότι θα καταρρεύσει το cash flow, μπορεί να γίνουν μέσα σε μερικούς μήνες 1 δισ. ευρώ" αναφέρει ο κ. Ζερβός.
Κινητικότητα στα γραφεία της ΔΕΗ
Στο μεταξύ, παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ από πελάτες της που αιτούνται διακοπή της παροχής ρεύματος σε «κλειστά» ως επί των πλείστον σπίτια, κίνηση που ωστόσο είναι δώρον- άδωρον αφού την πρώτη τουλάχιστον δόση του τέλους, δεν πρόκειται να τη γλιτώσουν.
Κι αυτό, καθώς το κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ορίζει ότι το τέλος θα υπολογίζεται με τα δεδομένα (αν το ακίνητο ρευματοδοτείτο ή όχι, τα τετραγωνικά του, τη Τιμή Ζώνης) που ίσχυαν την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Πολλοί λοιπόν που έσπευσαν μετά τις 17 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν αίτηση διακοπής της παροχής ρεύματος, θα λάβουν «φουσκωμένο» με την πρώτη δόση τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Μάλιστα η τροπολογία ορίζει ότι το τέλος θα επαναπροσδιορίζεται με τα δεδομένα που ισχύουν κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι αν του χρόνου γίνουν αυξήσεις των αντικειμενικών, θα υπάρξουν αντίστοιχες αυξήσεις και στο τέλος.
«Αν μονιμοποιηθεί το τέλος, θα πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή του ΦΑΠ για όσα χρόνια αυτό ισχύσει, καθώς είναι αντισυνταγματικό και παράλογο να υπάρχουν δύο ετήσιοι φόροι κατοχής ακινήτων», επισημαίνουν σε χθεσινή κοινή τους επιστολή προς τον υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, η ΠΟΜΙΔΑ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.
Διαβάστε πώς η μονιμοποίηση του νέου τέλους ακινήτων θα φέρει μαζικά πωλητήρια σε εξοχικά, δεύτερες κατοικίες, «κλειστά» σπίτια, και κατ’ επέκταση νέες πιέσεις στις τιμές...Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr