Από τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία εξαρτάται η ενεργοποίηση ή μη οποιασδήποτε μεταλλευτικής περιοχής αρκεί να κατατεθούν τεκμηριωμένες απόψεις, διαβεβαιώνει η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του αρμοδίου υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται από την Γενική Γραμματεία «η ενεργοποίηση οποιασδήποτε μεταλλευτικής περιοχής, συνεπώς συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Σαπών Έβρου, τόσο για λόγους που προβλέπονται στην υφιστάμενη νομοθεσία όσο κυρίως για λόγους ευαισθησίας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) εξαρτάται από τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Άλλωστε σκοπός κάθε αναπτυξιακής πολιτικής είναι η υπηρέτηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο της κοινωνίας και ευρύτερα του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις - δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού της χώρας». Στο ίδιο έγγραφο πάντως σημειώνεται ότι «μια οποιαδήποτε δραστηριότητα πριν καν μελετηθεί δεν μπορεί εξαρχής να χαρακτηρίζεται καταστροφική για την τοπική κοινωνία όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα εργαλεία (νομικά και τεχνολογικά) που να επιβάλουν τους αναγκαίους κανόνες αρμονικής ένταξης σε ένα ευρύτερο σύνολο» και ότι το ΥΠΕΚΑ έχει έμπρακτα δείξει το σεβασμό του στην τεκμηριωμένη άποψη κάθε τοπικής κοινωνία. Επιπλέον επισημαίνεται ότι το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν θα αδειοδοτήσει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, όσο αναγκαία και να είναι από άποψη οικονομική στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για τον τόπο, εφόσον τεκμηριωμένα (βάσει μελετών) έρχεται σε αντίθεση με την περιβαλλοντική προστασία. Όπως επίσης, οποιαδήποτε λειτουργούσα οικονομική δραστηριότητα προσβάλλει το περιβάλλον παραβαίνοντας τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους θα υπόκειται στις αυστηρότερες κυρώσεις του νόμου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει μεταφέρει με την ερώτηση της τις ανησυχίες κατοίκων της Θράκης για την κυβερνητική κινητικότητα γύρω από το θέμα, πολύ περισσότερο γιατί, όπως τονίζει, ανακοινώθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου που θα διαπραγματευτεί για τα μεταλλευτικά δικαιώματα από την πλευρά του δημοσίου. Η βουλευτής εκτιμά ότι «με την εξόρυξη χρυσού θα ακυρωθεί κάθε έννοια ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή που θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο».
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr