Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πρώτον, η Ελλάδα παίρνει την επόμενη δόση και ξεκινά έναν ακόμη αγώνα δρόμου ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος μέχρι την επόμενη δόση.
Δεύτερον, η Ελλάδα κρίνεται ανεπαρκής να πετύχει τους στόχους και με τη συναίνεση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ αποφασίζεται ένα νέο δάνειο για την κάλυψη των αναγκών που σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο θα είχαν καλυφθεί από τις διεθνείς αγορές. Αυτό το σχέδιο θα προϋποθέτει νέες δεσμεύσεις για μέτρα και ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Τρίτον, η Ελλάδα δεν είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της και το ΔΝΤ σταματά την εκταμίευση των δόσεων, με την Ελλάδα να παραμένει χωρίς ρευστότητα μετά τα μέσα του επόμενου μήνα.
Δύο εκθέσεις
Από την πρώτη έκθεση θα εξαρτηθεί επί της ουσίας η συνέχιση των δανειοδοτήσεων από την ευρωζώνη, ενώ από τη δεύτερη θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Οι εκθέσεις αυτές θα τεθούν διαδοχικώς υπό την κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, το οποίο δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκτάκτως πριν από τις 20 Ιουνίου, οπότε είναι η επόμενη τακτική σύνοδος του.
Μετά τις δηλώσεις όμως του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη Πέμπτη - ο οποίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη χορήγηση της δόσης, ενώ την Παρασκευή το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μπορεί να μη χορηγήσει το ποσό της πέμπτης δόσης που του αναλογεί (3,3 δισ. ευρώ), εάν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί ότι η αναχρηματοδότηση της Ελλάδας κατά τους επόμενους 12 μήνες θα συνεχιστεί ομαλά, - η κατάσταση για την Ελλάδα κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη.
Η δυστοκία των μεταρρυθμίσεων και των αποφασιστικών δράσεων διαφάνηκε ήδη από την αξιολόγηση της προηγούμενης δόσης, ενώ πλέον η κυβέρνηση δείχνει βαλτωμένη στο θολό πολιτικό σκηνικό, τις αντιδράσεις των “αγανακτισμένων” και την ολοένα και μεγαλύτερη φημολογία περί του αναπόφευκτου της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σκληρό παζάρι για τις αποκρατικοποιήσεις
Το μεγαλύτερο αγκάθι που θίγεται πάντως από την Τρόικα, είναι αυτό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μετά από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου όταν και τέθηκε επισήμως το μέτρο των αποκρατικοποιήσεων για τη μείωση του ελλείμματος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο. Μάλιστα, η Τρόικα έχει θέσει θέμα διορισμού εμπειρογνωμόνων της για την προώθηση των διαδικασιών, ενώ ο χαρακτήρας και οι αρμοδιότητες του οργανισμού που θα αναλάβει το έργο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν αντικείμενα σκληρών διαπραγματεύσεων. Η Κυβέρνηση εμμένει να έχει αυτήν το συντονισμό στην εταιρεία που θα αναλάβει να εισπράξει 50 δις ως το 2015, η τρόικα όμως πιέζει το σχήμα να είναι ανεξάρτητο, διότι έτσι θα είναι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικότερο.
Παράλληλα, το πρόγραμμα βρίσκει πολλές δυσκολίες, καθώς ιδιαίτερα στο ζήτημα των εισηγμένων, οι χαμηλές χρηματιστηριακές αξίες, καθιστούν το εγχείρημα εν τη γεννέση δύσκολα επιτυχές. Αρκετά ήταν τα στελέχη τόσο της αγοράς όσο και της κυβέρνησης που διαφώνησαν με το χρόνο υλοποίησης του εγχειρήματος, καθώς δεδομένης της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας των ποσοστών του Δημοσίου στις εισηγμένες, το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί δεν ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ. Πάντως δεν αποκλείεται ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της μορφής που θα πάρει η νέα εταιρεία.