Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οπως τονίζει, οι τράπεζες ήδη προετοιμάζονται για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν περίπου 60 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ενώ σημαντική έκθεση σε αυτά έχουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες KBC, Monte dei Ρaschi di Siena, Credit Agricole, Commerzbank, Intesa Sanapaolo και Erste. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν είναι στα βιβλία τους σε «mark-to-market» βάση αλλά σε «διακράτηση μέχρι την λήξη» ( hold to maturity). Οπως υπογραμμίζεται, ένα μεγάλο haircut των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει πάρα πολλές τράπεζες στην ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων, ειδικά εάν θέλουν να περάσουν τα stress tests του Ιουνίου. Και οι πιο προβληματικές από αυτές θα αναγκαστούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από τς κυβερνήσεις τους χρησιμοποιώντας έτσι ακόμη περισσότερα κρατικά κεφάλαια.
Οπως τονίζεται, δεν μπορεί να αποφευχθεί το να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους μίας χώρας χώρις να επηρεάσει αυτό αρνητικά άλλές χώρες ή τις τράπεζες που έχουν δανείσει σε αυτές. Ολα συνδέονται άμεσα, δεν μπορούμε να μιλάμε πια για χώρες και τράπεζες ξεχωριστά. Σε αυτήν την κρίση, πάνε χέρι-χέρι. Σύμφωνα με το IFR, η ελληνική τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην ελληνική κρίση, είναι η Εθνική με 22,1 δις ευρώ σε ομόλογα. Ομως, μετά από την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,8 δις ευρώ πέρυσι, κατάφερε να έχει έναν πολύ καλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, στο 11,9%, κάτι που την προστατεύει σημαντικά έναντι του haircut. Η Πειραιώς έχει παρόμοια έκθεση όμως ο δείκτης Tier 1 που είναι στο 9,7% θα χτυπηθεί εάν υπάρξει haircut μεγαλύτερο του 20% - που είναι και το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα. Αλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντική και επικύνδυνη έκθεση είναι η Commerzbank και η Ιntesa Sanpaolo οι οποίες γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, ανακοίνωσαν και τα σχέδιά τους για άντληση νέων κεφαλαίων.
Οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες όπως η Eurobank και η Alpha, έχουν μικρότερη έκθεση, όμως η Eurobank έχει την πιο αδύναμη κεφαλαιακή βάση και βρίσκεται σε σημαντικό κίνδυνο σε περίτπωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.