"Είναι πιθανό κάποια συστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα, όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, που έχει φίλτρα άνθρακα, τα οποία περιορίζουν το ραδιενεργό ιώδιο στην αίθουσα ελέγχου".
Πρόσθεσε εξάλλου ότι κάτι τέτοιο: "θα βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον των τεχνικών".
"Ανάμεσα στα συστήματα που μπορεί να επαναλειτουργήσουν είναι επίσης και τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας και της πίεσης", επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός.
Εντωμεταξύ η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνδέθηκαν καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με τους αντιδραστήρες 5 και 6 του Φουκουσίμα 1, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μικρότερες ζημιές από το σεισμό, καθώς και οι δύο ήταν κλειστοί.
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.
Εξάλλου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας κάλεσε κάποιους από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή γύρω από το Φουκουσίμα 1 να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Kyodo.
Δεν έχει διαρρεύσει πολύ νερό στο έδαφος μετά τις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, που έχουν υποστεί ζημιές απο το σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.
Οι αρχές έχουν ρίξει χιλιάδες τόνους νερού κυρίως στους αντδραστήρες 3 και 4 σε μία προσπάθεια να τους ψύξουν.
Εντωμεταξύ η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν λάθη στους ελέγχους ασφαλείας του εργοστασίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.
Στον Χιντεοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, είχε ζητηθεί να σχολιάσει τα δημοσιοεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα 1 Tokyo Elecrtic Power είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικά ελέγχου κάποιου ηλεκτρονικού εξοπλισμού πριν τον σεισμό της 11ης Μαρτίου.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Σοβαρότερη των εκτιμήσεων η μόλυνση των τροφίμων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η μόλυνση των τροφίμων με ραδιενέργεια μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima στην Ιαπωνία πριν από δύο περίπου εβδομάδες μπορεί να είναι σοβαρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
O ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τρόφιμα και νερό ίσως να έχουν μολυνθεί από τα σωματίδια ραδιενέργειας που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα από το εργοστάσιο, ανακοίνωση που επισκίασε την πρόοδο που σημειώνεται στις προσπάθειες αποκατάστασης των συστημάτων ψύξης στους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, 240 χλμ. βόρεια του Τόκυο.
"Σαφώς μάλλον πρόκειται για σοβαρή κατάσταση", δήλωσε στο Reuters ο Peter Cordingley, εκπρόσωπος των γραφείων του ΠΟΥ για τον Δυτικό Ειρηνικό με έδρα τη Μανίλα.
"Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτό που είχαμε φανταστεί τις πρώτες ημέρες, όταν εκτιμήσαμε ότι αυτού του είδους το πρόβλημα θα περιοριζόταν σε ακτίνα 20 έως 30 χλμ. Είναι σωστό να υποθέσουμε ότι κάποιες ποσότητες μολυσμένων προϊόντων βγήκε έξω από τη ζώνη αυτή".
Ωστόσο, ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μολυσμένα τρόφιμα σε άλλες χώρες.
Η Ιαπωνία είναι κατά βάση εισαγωγέας τροφίμων, ωστόσο, εξάγει και πολλά προϊόντα, κυρίως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και θαλασσινά. Οι μεγαλύτερες αγορές της είναι το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα και οι ΗΠΑ.
Πάνω από 21.000 άτομα έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στην Ιαπωνία, ενώ το κόστος των ζημιών ανέρχεται στα 250 δις δολάρια.
Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας έκανε επίσης έκκληση στους κατοίκους των περιοχών κοντά στη μονάδα να σταματήσουν να πίνουν νερό από την βρύση, μετά τον εντοπισμό υψηλό επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου.
Τα κρούσματα μολυσμένων λαχανικών και γάλατος έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πώληση ακατέργαστου γάλατος από την επαρχία Fukushima, ενώ αντίστοιχα απαγόρευση ισχύει και για το σπανάκι που παράγεται σε γειτονική περιοχή.
Δεν υπάρχουν αναφορές για μολυσμένο φαγητό στο Τόκιο. Αξιωματούχοι, ωστόσο, ανακοίνωσαν την ανίχνευση πέραν του συνηθισμένου επιπέδων ιωδίου σε φαγώσιμη μορφή χρυσανθέμων.
Στο εργοστάσιο τώρα, 300 εργάτες ψέκαζαν με εκατοντάδες τόνους θαλασσινό νερό όλο το 24ωρο, σε μια προσπάθεια αποτραπεί η υπερθέρμανση των δεξαμενών αποβλήτων και η έκλυση επιπλέον ραδιενέργειας. Ερωτηθείς για το αν τα χειρότερα έχουν περάσει όσον αφορά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Steven Chu δήλωσε στο CNN την Κυριακή: "Το πιστεύουμε αυτό, αλλά δεν θέλω να είμαι απόλυτος".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr