Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς στη Ζαουίγια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο με συνολική παραγωγική δυνατότητα 120.000 βαρέλια την ημέρα.
Δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ, την ώρα που, σύμφωνα με το Al Jazeera αυξάνονται οι ανησυχίες για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της πόλης, πιθανός βομβαρδισμός των οποίων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους.
Σύμφωνα με το BBC έχει πληγεί αγωγός στα περίχωρα του Ρας Λανούφ. Ακόμη έχουν βομβαρδιστεί και πετρελαιαγωγός στον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Εσ Σιντέρ, ενώ στην πόλη Σίντρα, εκτός από το λιμάνι επίθεση όπου βομβαρδίστηκαν δεξαμενές πετρελαίου, εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος και εγκαταστάσεις ύδρευσης.
Εν τω μεταξύ όπως όλα δείχνουν παρά το γεγονός πως οι αντικαθεστωτικοί αντιστέκονται σθεναρά οι δυνάμεις τους φθίνουν. Την ίδια ώρα το καθεστώς επικήρυξε τον Αμπντέλ Τζαλίλ, ηγέτη των εξεγερμένων, προσφέροντας 400.000 δολάρια (περίπου 290.000 ευρώ) σε όποιον τον συλλάβει και τον παραδώσει.
Το καθεστώς προσπαθεί να αποκαταστήσει διόδους επικοινωνίας με την Δύση, έχοντας στείλει αξιωματούχους στις Βρυξέλες την Λισαβώνα και στην Αίγυπτο ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Λιβύη αύριο, Πέμπτη και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, η οποία είναι θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και κυρίως στη Λιβύη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης της περιοχής και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε από το Στρασβούργο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουσεν δήλωσε πως η Συμμαχία δεν σχεδιάζει να επέμβει στη Λιβύη, αλλά προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και αν ζητηθεί και χρειαστεί μπορούμε μπορεί να ανταποκριθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Η Ιταλία -οι βάσεις της οποίας θα έχουν πιθανότατα ρόλο-κλειδί στην όποια ανάληψη στρατιωτικής δράσης- ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει κάθε απόφαση για τη Λιβύη που θα ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ και Ηνωμένων Εθνών.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις στρατιωτικές επιλογές για το θέμα της Λιβύης, αλλά η απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών κι όχι των ΗΠΑ, δηλώνει η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Στον ΟΗΕ ωστόσο Γαλλία και η Βρετανία προωθούν ένα σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ, όμως δεν υποστηρίζεται ούτε από τη Ρωσία ούτε από την Κίνα που έχουν δυνατότητα να ασκήσουν βέτο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr