Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Αγκέλα Μέρκελ και του Γιώργου Παπανδρέου, η Μέρκελ ανέφερε ότι η πιθανότητα επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθεί σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προτάσεις για την αναμόρφωση του σχεδίου αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης και ενίσχυσης της σύγκλισης μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Η Μέρκελ δεν παρέλειψε για ακόμη μία φορά να υπενθυμίσει ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, γι’ αυτό και οι προσπάθειες της ευρωπαϊκής ηγεσίας θα είναι μόνο για τη στήριξη του ευρώ.
Από τη μεριά του, ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, ώστε τόσο η Ευρώπη, όσο και οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και η Ελλάδα, να αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα τους. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα επενδύσει στην ποιότητα, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση ώστε να μειωθεί γρήγορα η διαφορά με τις ισχυρότερες οικονομίες της Ζώνης.
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση του δε θα ήθελε να επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους με κάποια επιπλέον βοήθεια υπερ της Ελλάδας, γι’ αυτό και παράπεμψε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στους άξονες της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα σ’ αυτό το ζήτημα, «πλειοδότησε» και η Γερμανία καγκελάριος, η οποία ανέφερε ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας έχει αρχίσει και διαφαίνεται σημαντικά, επισημαίνοντας ότι η «Ελλάδα έχει αρχίσει να βάζει σε τάξη τα του οίκου της». «Oι περισσότεροι Γερμανοί είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα κινείται στο σωστό δρόμο, ωστόσο είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της και το ESFS θα κάνει τη δουλειά που χρειάζεται να κάνει.
Νωρίτερα το «R» μετέδιδε:
Τα σχέδια της Μέρκελ για την Ελλάδα και η συντριπτική ήττα στο Αμβούργο... - Η συνάντηση με Παπανδρέου
Οι προσπάθειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, να υπερασπιστεί το ευρώ δοκιμάζονται, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα της στην εκλογική αναμέτρηση του Αμβούργου την περασμένη Κυριακή. Aπό τη σημερινή συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, η δεύτερη σσε διάστημα ενός έτους θα φανούν οι προθέσεις της για την βοήθεια προς την Ελλάδα, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αντιτίθεται στην οποιαδήποτε βοήθεια.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το κόμμα της Μέρκελ ήρθε αντιμέτωπο με μια από τις χειρότερες ήττες από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην πρώτη από τις επτά εκλογικές αναμετρήσης της φετινής χρονιάς.
“Η Σύνοδος Κορυφής το διήμερο 24-25 Μαρτίου, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης – εκείνης της κρίσης που οδηγήσε την Ελλάδα και την Ιρλανδία να ζητήσουν οικονομική βοήθεια – έρχεται σε μια δυσμενή συγκυρία για τη Γερμανίδα Καγκελάριο, εν μέσω μπαράζ αρνητικών για εκείνη δημοσκοπήσεων”, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η Μέρκελ τάσσεται υπέρ αυστηρότερων κυρώσεων για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, των οποίων το έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, ως αντάλλαγμα για την παροχή “φθηνότερων” πακέτων διάσωσης. Την ίδια ώρα, το αντίπαλο κόμμα – νικητές στις εκλογές του Αμβούργου – εμφανίζεται θετικό τόσο απέναντι στην επέκταση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όσο και στην ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου.
“Ενδεχόμενη αποτυχία το Μάρτιο των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν στην οριστική λύση κατά της κρίσης χρέους θα σημάνει και τη λήξη της περιόδου εμπιστοσύνης προς τις κυβετρνήσεις της Ευρωζώνης” σημειώνει το Bloomberg.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr