Σε πρώτη χρονική φάση, από σήμερα και ως τον ερχόμενο Ιούνιο, η επιλογή ιατρού των ασφαλισμένων θα γίνεται από το σύνολο των περίπου 20.000 συμβεβλημένων ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους δημοσίους υπαλλήλους, (οι αντίστοιχοι ασφαλιστικοί φορείς είναι ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ). Η επίσκεψη στους γιατρούς θα γίνεται με την απλή επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας ενώ το κόστος της ιατρικής επίσκεψης, εξέτασης ή συνταγογράφησης θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα.
Παράλληλα, συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή Προμηθειών, με στόχο την ενοποίηση των διαγωνισμών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών σε επίπεδο εθνικό ή περισσότερων υγειονομικών περιφερειών προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή οικονομία κλίμακας. Οι ενστάσεις σ’ αυτό το σύστημα έγκεινται στη συγκεντρωτική δομή και γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς να διαχέει τη δυνατότητα διαχείρισης των προμηθειών στα ίδια τα νοσοκομεία, πρακτική που έχει ακολουθηθεί στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του εξωτερικού. Από τη μεριά του, ο ιατρικός κόσμος, υποστηρίζει ότι «το Σχέδιο Νόμου δεν υπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες, αλλά τη περαιτέρω μονοπώλησή τους και την ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τραστ τραπεζών – προμηθευτών». Σημειώνεται εδώ ότι η ετήσια επιχορήγησή του οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισµό θα φτάνει σε ποσοστό 1,2% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται και αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου από 2,55% σε 4% έως το 2013.
Κάτω από την ομπρέλα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, εκτός από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα βρίσκονται στο εξής και οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και ο Οίκος Ναύτη. Παράλληλα, τα νοσοκομεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περνούν στο ΕΣΥ. Ωστόσο, η ένταξη στον Οργανισμό του κλάδου Υγείας και των μονάδων Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης θα δημιουργήσει διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα. Από τη μεριά τους, οι ιατρικοί σύλλογοι αν και συμφωνούν με την ένταξη των νοσοκομείων στο ΕΣΥ, ωστόσο εναντιώνονται στη συγχώνευση και στην κατάργηση φορέων που μπορεί να προκαλέσει η αναδιάρθρωση αυτού του τομέα.
Ένα μεγάλο αγκάθι μεταξύ Υπουργείου και γιατρών είναι η ρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού που ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Το προσωπικό που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα εξακολουθεί να έχει την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχει, στον νέο φορέα που θα εργάζεται. Όσοι απασχολούνταν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, θα απορροφηθούν, αφού αξιολογηθούν, σε αντίστοιχες κενές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας. Όσοι γιατροί και οδοντίατροι απασχολούνταν μέχρι τώρα με σύμβαση έργου στο ΙΚΑ, οι συμβάσεις τους θα εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους, αλλά όχι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Ο ιατρικός κόσμος από τη μεριά του «ζητά τη θεσμοθέτηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης, που θα προστατεύει όλους τους μισθωτούς Ιατρούς στη σύναψη συμβάσεων με τους μεγάλους εργοδότες καθώς και συλλογική σύμβαση με την ΟΠΑΔ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς».
Η περιστολή της φαρµακευτικής δαπάνης παραµένει στοίχηµα των Ταµείων και µετά την ενοποίησή τους, µε τους υπεύθυνους να «σαρώνουν» τις συνταγές, βάζοντας φρένο στις σπατάλες από την υπερσυνταγογράφηση. Μάλιστα, και ανάλογα µε τα εκάστοτε αποτελέσµατα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι αρµόδιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν κατευθυντήριες γραµµές στους γιατρούς. Τέλος, καθιερώνεται ποσό επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία. Τα χρήματα που θα επιστρέφονται θα δίνονται υπέρ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Το «rebate» από τα φαρμακεία, είναι το κλιμακούμενο ποσοστό επιστροφής επί του ύψους του αιτούμενου ποσού. Μέχρι 2.000 ευρώ θα επιστρέφεται 0,5%, από 2.001 έως τις 5.000 ευρώ το 1% από 5.001 μέχρι 10.000 ευρώ, το 2%, από 10.001 έως 20.000 ευρώ, το 3%, από 20.001 έως 30.000 ευρώ, το 4% από 30.001 έως 40.000 ευρώ το 6% και για περισσότερα από 40.001 ευρώ το 8%.
Την ίδια ώρα καζάνι που βράζει εξακολουθεί να είναι ο χώρος της υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν και σήμερα σε όλη τη χώρα, οι γιατροί του ΙΚΑ ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας. Η κατάληψη του υπουργείου Υγείας αναμένεται να τερματιστεί σήμερα και το επόμενο διάστημα οι γιατροί θα ασκήσουν ένδικα μέσα κατά του νομοσχεδίου για την υγεία, το οποίο και ψηφίστηκε στη Βουλή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr