Με θετικό μάτι βλέπουν τις προσπάθειες αναδόμησης της ελληνικής οικονομίας οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg. “Ένα χρόνο μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές ομολόγων, οπότε και η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, οι επενδυτικές τράπεζες δείχνουν να σαγηνεύονται από τις προσπάθειες ανάταξης της ελληνικής οικονομίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Οι Barclays, Credit Suisse και Goldman Sachs περιλαμβάνονται μεταξύ των αναδόχων που κέρδισαν 44,4 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 807 εκατ. ευρώ. «Καθώς όλο και περισσότερες ελληνικές τράπεζες αναζητούν κεφάλαια και η κυβέρνηση πωλεί στοιχεία ενεργητικού, η επενδυτική τραπεζική μπορεί να είναι έτοιμη να ανακάμψει», σημειώνει επίσης το Bloomberg.
Την ίδια ώρα, την αποβολή από το ευρώ για διάστημα 10-15 χρόνων, χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, προτείνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Kenneth Rogoff, ώστε να επιλυθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Μιλώντας στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο καθηγητής φέρεται να δήλωσε ότι οι ιδιώτες που κατέχουν ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα πρέπει να αποδεχθούν μία μείωση στην αξία των τίτλων, της τάξεως του 30 - 40%, προκειμένου η Ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση.
Το ευρώ έχει ένα σίγουρο μέλλον παρά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, εκτιμά την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της JP Morgan, Jamie Dimon. "Ακόμη και μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ", δηλώνει ο Dimon σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, πρροεξοφλώντας ότι "το ευρώ θα υπάρχει και σε πέντε χρόνια". Ο πρόεδρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κολοσσού διαβεβαιώνει ότι η JP Morgan δεν θα περιορίσει τις θέσεις της στα κρατικά ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας που βρίσκεται στα 20 δισ. δολάρια. Από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης περιμένει να εφαρμόσει την πολιτική "μαστιγίου και καρότου" και επισημαίνει ότι απαιτούνται αλλαγές στα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων. Όπως αναφέρει "δεν γίνεται σε μία χώρα να συνταξιοδοτούνται στα 50 και σε άλλη στα 60. Αυτό ούτε είναι σωστό, ούτε μπορεί να λειτουργήσει".
Στο μεταξύ μόνο το haircut στα ελληνικά ομόλογα και καμία άλλη επιλογή "βλέπει" για το ελληνικό πρόβλημα ο Γερμανός βουλευτής, Norbert Barthle, εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού του κυβερνόντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισε παράλληλα ότι οι ομολογιούχοι θα πρέπει μακροπρόθεσμα να επωμιστούν μερική αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν την περίπτωση αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χαμηλότερα του ΑΑΑ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διάθεση ολόκληρου του ποσού των 440 δισ. ευρώ που διαθέτει το ταμείο.
Reuters: Η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα 3 δις το 2015
Η Ελλάδα στοχεύει σε μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος περίπου στα 3 δις ευρώ το 2015 από σχεδόν 17 δις ευρώ φέτος, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το υπουργικό συμβούλιο όπου εξετάστηκε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.
Ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος είναι πιο φιλόδοξος από τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και συζητήθηκε με εκπροσώπους της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα. Παράλληλα, Έλληνες επίσημοι δηλώνουν ότι η τέταρτη δόση από το πακέτο στήριξης των 110 δις ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι εξασφαλισμένη.
"Βασικός στόχος είναι το έλλειμμα να μειωθεί περίπου στα 3 δις ευρώ το 2015 από 17 δις", ανέφερε αργά την Τετάρτη το κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο για την περίοδο 2012-2015 από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
"Το έλλειμμα θα μειωθεί κατά δύο τρία από περικοπές δαπανών", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά ούτε και αυξήσεις φόρων", είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα προσβλέπει σε έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και περικοπές δαπανών από την κατάργηση δημοσίων οργανισμών."Είναι ένα πρόγραμμα που υπερβαίνει την δική μας κυβερνητική θητεία και γι' αυτό επιδιώκουμε την συναίνεση και των υπολοίπων κομμάτων", δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε την Τρίτη ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την δημοσιονομική εξυγίανση θα παρουσιαστεί έως τον Μάρτιο και έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr