Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα "Financial Times", καλώντας τους να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι και τις 31 Μαρτίου.
Το έργο της Κοζάνης, θα είναι προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, είχε εξαγγελθεί στις 20 Ιανουαρίου από τον Πρωθυπουργό, και θα αναπτυχθεί σε μια έκταση περίπου 5.200 στρεμμάτων ανενεργών ορυχείων, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, που στη συνέχεια θα εκμισθωθεί στο κοινό σχήμα.Τα χαρακτηριστικά του partner που αναζητά η ΔΕΗ περιγράφονται στο κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και παραπέμπουν σε ένα μεγάλο παίκτη της φωτοβολταικής βιομηχανίας, αφού θα παίξει ρόλο- κλειδί στη χρηματοδότηση του έργου.
Έτσι, ο στρατηγικός αυτός εταίρος θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην ανάπτυξη φωτοβολταικών σταθμών, και την παραγωγή φ/β συστημάτων, να έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη σταθμών ισχύος τουλάχιστον 50 MW- εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον άνω των 5 MW- να έχει καθαρά ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, να έχει κερδοφόρες τις τρεις τελευταίες χρήσεις και εμπειρία στη χρηματοδότηση έργων προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει ωστόσο αναφορά στη μετοχική σύνθεση του κοινού σχήματος (π.χ. αν θα είναι 51% -49% υπέρ της ΔΕΗ ή κάτι άλλο).
Ζητείται «partner» για διεθνείς συνεργασίες...
Στόχος της ΔΕΗ, όπως αναφέρει η πρόσκληση, είναι η επέκταση της μακροχρόνιας συνεργασίας σε από κοινού ανάπτυξη και άλλων έργων ΑΠΕ, και σε άλλες τεχνολογικές δράσεις στην περιοχή. Τι αναζητά ακριβώς η ΔΕΗ; Έναν partner, καταρχήν από τη φωτοβολταική βιομηχανία, που θα της δώσει τη δυνατότητα να μπει μετοχικά σε δικά του έργα τα οποία αναπτύσσει εκτός Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα εκείνος θα συνεργαστεί μαζί της σε έργα που η επιχείρηση σχεδιάζει εντός των συνόρων.Άλλωστε, όπως λένε κύκλοι της, το εργοστάσιο της Κοζάνης θα έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και αλλού. Πριν μάλιστα από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού τον Ιανουάριο, τουλάχιστον τρεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές panels παγκοσμίως είχαν προσεγγίσει τη ΔΕΗ για να συνάψουν μαζί της μια ευρύτερη στρατηγική συνεργασία στα φωτοβολταικά. Ο ένας είναι ο κινεζικός κολοσσός της Yingli Solar με παραγωγική δυναμικότητα 1 GW, ο δεύτερος η γερμανική Q-Cells AG που έχει προμηθεύσει με panels μερικά από τα μεγαλύτερα πάρκα όπως αυτό της Beneixama στην Ισπανία και ο τρίτος η αμερικανική SunPower, ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στον κόσμο, με έδρα την Καλιφόρνια και παρουσία σε Β. Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία. Πολύ πιθανόν είναι ενδιαφέρον να εκδηλώσει και η αμερικανική SunEdison, η εταιρεία που είχε προσεγγίσει τη ΔΕΗ τη περασμένη Άνοιξη, αλλά που τελικά η συνεργασία ναυάγησε υπό το φόβο των αντιδράσεων που θα προξενούσε μια απευθείας ανάθεση.
Από τους ομίλους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ως τις 31 Μαρτίου, η ΔΕΗ θα επιλέξει εκείνους που πληρούν τα κριτήριά της ώστε να τους καλέσει να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, με στόχο στις αρχές καλοκαιριού να έχει ανακηρυχτεί ανάδοχος του έργου.Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr