Ανεξαρτήτως ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα πάντως, το κόστος της διαμάχης το πληρώνουν οι ασθενείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε απαραίτητα σκευάσματα για την υγεία τους ή φάρμακα καθημερινής χρήσης. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να βρεις ούτε ασπιρίνες στην Ελλάδα», έλεγε χθες το απόγευμα στο «R» φαρμακοποιός της επαρχίας. Και αν είναι εύκολο να αντικαταστήσει κάποιος σκευάσματα, όπως τα αναλγητικά, με αντίγραφα, δεν ισχύει το ίδιο και για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις. Η εταιρεία Novo Nordisk, για παράδειγμα, απέσυρε από την ελληνική αγορά όλες σχεδόν τις ινσουλίνες της, με εξαίρεση τα σκευάσματα Actrapid, Protaphane και Mixtard. «Χιλιάδες διαβητικοί τρέχουν στους γιατρούς για να αντικαταστήσουν την αγωγή τους», μας έλεγε άλλη φαρμακοποιός. Στη σχετική επιστολή της, η εταιρεία εξηγεί ότι αν δεχόταν να πωλεί με τις νέες τιμές, θα «λειτουργούσε με ζημία». Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση και στο εξωτερικό, με το BBC να φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα.
Εκτός από τις ινσουλίνες, φαρμακοποιοί αναφέρουν έλλειψη και στα ακόλουθα σκευάσματα: Infanrix Hexa (εμβόλιο), Omacor (αντιλιπιδαιμικό), Plavix (αντιαιμοπεταλειακό), Xanax (ηρεμιστικό), Dalacin 300 mg (αντιβίωση), Glucophage (σάκχαρο), Lasix (διουρητικό), Tavor (ηρεμιστικό), Madopar (αντι-παρκινσονικό), Spiriva (αναπνευστικό), Symbicort (αναπνευστικό), Tobradex (μάτια), Lipitor (αντιλιπιδαιμικό) και άλλα.
Εκτός από τους ασθενείς, πλήγμα υποστηρίζουν ότι δέχονται και οι φαρμακοποιοί, καθώς δεν πρόλαβαν να πουλήσουν στο διάστημα που είχαν το στοκ τους με τις παλιές τιμές και από σήμερα πωλούν ό,τι τους είχε μείνει, επίσης με ζημία. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταμάτησαν από χθες να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), αφού, όπως λένε, «έχουν φθάσει το απροχώρητο με τις καθυστερήσεις πληρωμών».
Η απάντηση του υπουργείου
Μετά από συνάντηση με φορείς του κλάδου, τη Δευτέρα, η κα. Κατσέλη είχε υποστηρίξει ότι « «δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν. Ο νόμος πρέπει να είναι και θα είναι σεβαστός από όλους, προσδιορίζοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος 3 μηνών. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε ακόμα και σε παράλληλες εισαγωγές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανή επάρκεια σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως οι ινσουλίνες».
Δικαιολόγησε την απόφασή της για μείωση των τιμών, λέγοντας ότι το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη ορατό. Παράλληλα, από στη συνάντηση με τους φαρμακοβιομηχάνους και τους φαρμακοποιούς επιτεύχθηκε κατ’ αρχή συμφωνία σε δύο τομείς:
α) τη μείωση των κερδών των φαρμακείων με την θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω rebate και
β) την υιοθέτηση ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι φαρμακοβιομήχανοι εξετάζουν θετικά το αίτημα του Υπουργείου να άρουν την προσφυγή τους προς το ΣτΕ για την αναίρεση της μεταβατικής αγορανομικής διάταξης με την οποία εφαρμόστηκαν οι νέες τιμές των φαρμάκων.
Και αν το μπέρδεμα σας προκαλεί πονοκέφαλο, άγνωστο παραμένει που θα βρείτε ασπιρίνες...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr