Σύμφωνα με τον καθηγητή Mohanty, η Goldman Sachs εκτιμά ότι, μέχρι το 2032, τα κράτη BRIC θα αποτελούν τις μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη, ενώ άλλοι αναλυτές «βλέπουν» να πυροδοτούν το 60% της παγκόσμιας ανάπτυξης έως το 2014.
Τι λένε τα στοιχεία
Κατά την τελευταία δεκαετία, τα τέσσερα αυτά κράτη συνεισφέρουν με ποσοστό άνω του 50% στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ τους αντιστοιχεί το 14,6% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, στις χώρες BRIC κατοικεί το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή, τα δύο πέμπτα των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων και το 32% της αραβικής γης.
Σημειώνεται, δε, ότι η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να γίνουν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ η Βραζιλία και η Ρωσία οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πρώτων υλών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Για το 2010, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 10% και η ινδική κατά 7,7%. Για τις δύο άλλες χώρες, τα ποσοστά ανάπτυξης είναι μικρότερα, με τη Βραζιλία να αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% και η Ρωσία κατά 3,6%.
Οικονομική ή και πολιτική συμμαχία;
Παρότι η ατζέντα των συνομιλιών των ηγετών των τεσσάρων κρατών κατά την περυσινή σύνοδο κορυφής τους, περιλάμβανε τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, οι αναλυτές έσπευσαν να σχολίαζουν το γεγονός ότι η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία και συμβόλιζε την οικονομική ισχυροποίησή της.
«Ήταν μία απάντηση στους επικριτές που αμφισβητούσαν την ισχύ της χώρας», δήλωναν, τότε, οι αναλυτές, χωρίς να αποκλείουν, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο η Ρωσία να προσπαθεί να μετατρέψει την οικονομική συνεργασία των χωρών της BRIC σε πολιτική συμμαχία.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε μιλήσει για «ένα αξιόπιστο μαξιλάρι ασφαλείας που οδηγεί στη δημιουργία μιας πολυκεντρικής, δίκαιης και πιο δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων».
Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί ότι αν και η οικονομική πρακτική των χωρών BRIC αποκαλύπτει ότι έχουν αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα, το κοινό τους σημείο και η «κόλλα» που τις κρατά ενωμένες είναι ότι και οι τέσσερις οικονομίες βρίσκονται στο κατώφλι του καπιταλισμού.
Κατά τη φετινή σύνοδο κορυφής, η οποία, ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. υπογράμμισε το «θεμελιώδη ρόλο» που θα παίξει η ομάδα BRIC στη δημιουργία μιας νέας διεθνούς τάξης, κάνοντας, έκκληση να ανατεθεί μεγαλύτερος ρόλος στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διεθνή οικονομία.
Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η BRIC δε θα καταφέρει, μόνο, να ενισχύσει την οικονομική βάση ενός πολυ-πολικού διεθνούς σκηνικού, αλλά θα φέρει διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr