Πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πρέπει να σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και το focus σε τομείς που η ελληνική οικονομία μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α., «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μοιάζουν να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βλέπουμε ότι η αγορά τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων αντιδρά μέχρι τώρα θετικά. Πιστεύω ότι αν η αγορές πεισθούν ότι η Ελλάδα, με τα συγκεκριμένα μέτρα, θα μειώσει το κόστος δανεισμού της και θα μειώσει μερικώς το δημοσιονομικό έλλειμμα της τότε θα δούμε και στο Χρηματιστήριο θετικές επιδράσεις. Για μένα αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος αποτίμησης τόσο των μέτρων όσο και των αντιδράσεων σε αυτά».
Ο πρόεδρος του Χ.Α. σημειώνει πως, «τα μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν, καθώς γνωρίζουμε όλοι, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι εξαιρετικά άσχημη, αφού η κακοδιαχείριση ετών, το μοντέλο διαβίωσης που ακολουθήσαμε, αλλά κυρίως η υπερβολική διόγκωση του κράτους οδήγησαν την οικονομία μας στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, θεωρώ αδιανόητο το ότι δεν έχει καταργηθεί ακόμη η μονιμότητα των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο. Τα τελευταία χρόνια, ζούσαμε όλοι μας, σε μια "επιδοτούμενη" ευημερία, η οποία όμως βασιζόταν στα κοινοτικά κονδύλια και τον υπέρμετρο δανεισμό. Τα μέτρα λοιπόν από μόνα τους, τα οποία σίγουρα είναι σκληρά για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν αρκούν. Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε νοοτροπία. Να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να επιστρέψουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, σε αυτό που κάνανε οι προηγούμενες γενιές, να ξοδεύουμε δηλαδή λιγότερα από αυτά που κερδίζουμε».
Ο κ. Καπράλος, προτείνοντας λύσεις, διευκρινίζει πως, «μέτρα που στοχεύουν μόνο στην αύξηση των εσόδων ή τη μείωση των δαπανών, δεν αρκούν. Πιστεύω ότι θα πρέπει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, να δούμε και μέτρα που θα ενισχύουν την ανάπτυξη της χώρας. Για παράδειγμα θα πρέπει να καταργηθούν τα κλειστά επαγγέλματα αλλά και να δούμε σε ποιους τομείς είμαστε πραγματικά ανταγωνιστικοί και έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες, η Αγροτική Εκμετάλλευση και να επενδύσουμε σε αυτούς. Ας μην ξεχνάμε ότι στην παρούσα συγκυρία έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό και η αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι ξένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για την οικονομία μας καθώς περιμένουν και αυτοί να δουν την αποφασιστικότητα με την οποία θα κινηθούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να καταφέρουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα μας και την αγορά μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr