Η κοινοτική στήριξη προς την Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έλαβε πολιτική μορφή, μέσω της ξεκάθαρης στήριξης των δύο πυλώνων της Ε.Ε., της Γερμανίας και της Γαλλίας, δια στόματος Μέρκελ και Σαρκοζί. Την ίδια στιμγμή, κατέστη σαφής η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμει -εάν εκδηλωθεί νέο κύμα κερδοσκοπικών πιέσεων ή εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της, γεγονός το οποίο επιχειρεί να αποτρέψει η ΕΕ μέσω των μηχανισμών επιτήρησης.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του Προγράμματος. Η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας αναμένεται να γίνει στις 15 Μαρτίου.
Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) αποφάσισε επιπλέον να προχωρήσει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στην υιοθέτηση ενός μηχανισμού δράσης για την αντιμετώπιση κρίσεων της ευρωζώνης -μηχανισμός ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί εν προκειμένω για την Ελλάδα «εφόσον υπάρξει ανάγκη» -κατά δήλωση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. Σύμφωνα με αναλυτές, μια τέτοια κίνηση αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη διαδικασία πολιτικής ενοποίησης της ίδιας της Ένωσης. Οι ίδιοι αναλυτές υπογράμμιζαν ότι οι Ευρώπη «ρίχνει το μπαλάκι» στην Αθήνα για να αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει το στοίχημα και να πατήσει ξανά στα πόδια της.
Γ. Παπανδρέου: ‘Θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας’
Η σημερινή κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανακτήσουμε ως Έλληνες την αξιοπιστία και την ισχύ της χώρας, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής είναι «μία συνδυασμένη βούληση, η οποία είναι ένα καθαρό μήνυμα προς τις αγορές»:
Αφενός «η ίδια η βούληση της Ελλάδας, η βούλησή μας -και θα έλεγα ότι εκφράζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού, αν όχι το σύνολο- να ξεπεράσουμε την κρίση και να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας».
Αφετέρου, «είναι και η βούληση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης και να στηρίξει και την Ευρωζώνη, και μαζί βεβαίως και την Ελλάδα». «Αυτά τα δύο, συνδυασμένα, είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές» τόνισε.
Την Τρίτη τα εξειδικευμένα μέτρα
Η εξειδίκευση των μέτρων που θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός στήριξης θα γίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup και η ανακοίνωσή τους θα γίνει την Τρίτη μετά τη συνάντηση των υπουργών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται πιθανώς από αίτημα για πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Όπως επισημαίνεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, τα κράτη-μέλη «καλούν το Ecofin στη συνεδρίασή του την προσεχή Τρίτη να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι στη δήλωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμμίζουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη», γεγονός το οποίο τόνισε και ο Χερμαν βαν Ρομπάι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσθέτουν ότι «έχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη».
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε τον κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδας. «Αυτή η υπόθεση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ενδεχόμενη» επισήμανε. Και αν προκύψει τέτοιο θέμα, οι ευρωπαϊκές χώρες «θα έχουν μία συντονισμένη αντίδραση» τόνισε.
Γαλλογερμανικός άξονας υπερ Ελλάδας
Η πολιτική στήριξη προς την Αθήνα ήλθε την Πέμπτη διά στόματος του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ακολουθήσαν δηλώσεις των Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ που κινήθηκαν σε διπλό άξονα -πρώτον εστάλη μήνυμα στις αγορές ότι Παρίσι και Βερολίνο στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και δεύτερο εστάλη μήνυμα στην ίδια ότι «πρέπει να δράσει».«Έχουμε στείλει ένα πολύ καθαρό πολιτικό μήνυμα σήμερα, αλλά είναι και στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει και η ίδια να δράσει» τόνισαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, καθιστώντας σαφές ότι η ευρωπαϊκή στήριξη συνοδεύεται από αυστηρή εποπτεία.
Η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της από το 2010 θα παρακολουθείται κάθε μήνα από την ΕΕ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Η Ανγκελα Μέρκελ από πλευράς της επισήμανε ότι επιθυμεί «αξιόπιστες πληροφορίες για το τι ακριβώς κάνει η Ελλάδα».
Ως προς τις αγορές, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι δεν είναι εκείνες που θα επιλέξουν ποια θα είναι η συνεισφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εφόσον χρειαστεί. «Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν» δήλωσε.
Με το κλείσιμο της Συνόδου, ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε εξέφρασαν εκ νέου οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο αντίστοιχα. Υπογράμμισαν ότι η συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου, όπου από μία πλευρά η Ελλάδα θα δείξει την υπευθυνότητά της λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίναση, και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας ενδεχομένως οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών- Ικανοποίηση από ΗΠΑ
«Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να έχουν αξιόπιστες εθνικές πολιτικές, ευθυγραμμισμένες με τους συμφωνημένους κανόνες. Έχουν κοινή αίσθηση για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης» αναφέρεται στην δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την δέσμευσή της να κάνει ότι χρειαστεί, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της θέσπισης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο, ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010» συνεχίζει η δήλωση.
«Καλούμε το Συμβούλιο Ecofin να υιοθετήσει, κατά την σύνοδό του της 16ης Φεβρουαρίου, τις συστάσεις προς την Ελλάδα, με βάση την πρόταση της Επιτροπής και τα συμπληρωματικά μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα» αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και θα προτείνει τυχόν απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, στηριζόμενη στην εμπειρία του ΔΝΤ. Μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».
«Τα μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εάν χρειασθεί, για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα οικονομικής στήριξης» καταλήγει η δήλωση.
Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στην Ευρώπη εξέφρασε και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. «Η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ουάσινγκτον θα στηρίξει οτιδήποτε μπορεί να γίνει ώστε η κατάσταση στην Ελλάδα να καταστεί πιο σταθερή και ασφαλής» δήλωσε η Κριστίνα Ρόμερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr