Οι επενδυτές βλέπουν το χρυσό ως το «εναλλακτικό συνάλλαγμα» απέναντι σε ένα ολοένα και διολισθαίνον νόμισμα. Το δολάριο. Σημειώνεται εδώ ότι από την αρχή του έτους ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 32%, και οι αναλυτές θεωρούν ότι οι είναι ένα «καθαρό» σημάδι έλλειψης εμπιστοσύνης στο δολάριο, το οποίο το 2009 έχει χάσει 7%.
Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο τείνουν να αυξάνουν τα αποθέματα τους σε χρυσό, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να κρατήσουν μέρος του πλούτου τους σε ασφαλείς τοποθετήσεις, μετά και την τελευταία οικονομική κρίση που «ταρακούνησε» τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Οι τελευταίες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες οδήγησαν τις τελευταίες 30 ημέρες το χρυσό στο +8,3%. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι Barclays Capital και Bank of America Merrill Lynch, οι οποίες αναμένουν αύξηση της ζήτησης του «κίτρινου μετάλλου» από τις αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες, όπως είναι η Ρωσία και η Ινδία.
Η πρώτη φάση τοποθετείται στο ξέσπασμα της κρίσης, όταν οι επενδυτές έψαχναν να βρουν ένα «καταφύγιο» την ώρα που όλα «κατέρρεαν». Αποτέλεσμα αυτής της φάσης ήταν το Μάρτιο του 2008 να καταγράψει τα πρωτοφανή για την εποχή επίπεδα των 1.050 δολαρίων, με αφορμή την κατάρρευση της Bear Stearns.
Oσο οι κεφαλαιαγορές «τρομάζουν» τους επενδυτές και όσο το δολάριο θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, ο χρυσός και γενικότερα τα μέταλλα θα αυξάνονται. Σ' αυτά τα πλαίσια είχε κινηθεί η γενική γνώμη των ανθρώπων που γνωρίζουν την αγορά του χρυσού, απορρίπτοντας παράλληλα και την άποψη ότι η τιμή του χρυσού είναι μία φούσκα.
Eκτοτε ακολούθησε μια περίοδος στατική μεταξύ των 750 και 950 δολαρίων, την οποία διέκοψε η δεύτερη φάση που διανύουμε τώρα. Η τρίτη φάση αναμένεται να έλθει όταν η οικονομία θα επανέλθει και θα αναπτύσσεται, επομένως ο χρυσός θα ακολουθήσει ή και θα οδηγήσει την ανοδική πορεία των commodities.
Ωστόσο, η οικονομολόγος Julian Jessop, δήλωσε ότι μπορεί η τιμή του χρυσού να μην είναι φούσκα, αλλά δύσκολα μεγάλοι επενδυτές να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα των τιμών, η οποία ωστόσο βλέπει χαμηλά τα επίπεδα επικινδυνότητας σε αυτά τα επίπεδα.
Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αναλυτές θεωρούν ότι ο χρυσός στο τέλος του έτους θα βρίσκεται κάτω από τα 1.000 δολάρια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες τοποθέτησης, και να εισέλθουμε στην τρίτη φάση ομαλότερα.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr