Από την αρχή του έτους, και ιδιαίτερα από τις αρχές καλοκαιριού, ο χρυσός έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διανύοντας μία bull market, το τέλος της οποίας, τόσο τα θεμελιώδη, όσο και το επίπεδο των τιμών, το τοποθετούν μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, μερίδα των αναλυτών της διεθνούς αγοράς χρυσού "βλέπουν" πια εφικτές διαρκείς ανατιμήσεις του χρυσού κι αποτιμήσεις του πολύτιμου μετάλλου όπως: 1.200 ή ακόμα και 2.000 δολάρια η ουγκιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επενδυτής Marc Faber υπογραμμίζει ότι ο χρυσός δεν πρόκειται ξανά να διαπραγματευθεί κάτω από τα 1.000 δολάρια, ενώ από την αρχή του έτους έχει κερδίσει 28%.
Από τη μεριά του το αμερικανικό νόμισμα από την αρχή του έτους, έχει χάσει το 7,8% της αξίας του. Το δολάριο, που διαρκώς διολισθαίνει επί 60 ημέρες, είναι "υποθηκευμένο" πλέον τόσο από το θεόρατο δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ όσο όμως και από την προοπτική για καιρό ακόμα, τα παρεμβατικά αμερικανικά επιτόκια (σήμερα στο εύρος 0,00% έως 0,25%) να παραμείνουν στα ιστορικά χαμηλά τους.
Οι επενδυτές βλέπουν πλέον το χρυσό ως το «εναλλακτικό συνάλλαγμα», καθώς με τόσο χαμηλά επιτόκια, είναι εξαιρετικά απίθανο για το δολάριο να ανακάμψει. Ο χρυσός είναι η ιδανική προστασία απέναντι στις υποτιμήσεις του δολαρίου και στο «ροκάνισμỨτων κεφαλαίων.
Επιπλέον, όσο οι δείκτες συνεχίζουν το ράλι, τόσο «τρομάζουν» οι επενδυτές και τοποθετούνται σε εναλλακτικές επενδύσεις, καθώς με «νωπές τις μνήμες» της κατάρρευσης των κεφαλαιαγορών το 2008, δεν αποκλείουν ενδεχόμενο πισωγυρίσματος όσο οι κεφαλαιαγορές «φουσκώνουν» απότομα.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σε ένα περιβάλλον «χρηματιστηριακού stress» και δεδομένου του αδύναμου δολαρίου, ο για χρόνια «ξεχασμένος» χρυσός κάνει τη διαφορά στην αβεβαιότητα των υπολοίπων αγορών.
Σύμφωνα με έκθεση του Evy Hambro της BlackRock, ο χρυσός είναι για «αφάνταστα» δυνατή επιλογή, καθώς παρόλο που οι φωνές που μιλούν για ανάκαμψη πληθαίνουν, οι συνθήκες της αμερικανικής οικονομίας είναι ακόμη δυσχερείς. Από τη στιγμή που τα επιχειρηματικά αποθέματα μειώνονται, και οι τιμές λιανικής δεν αυξάνονται, σε αντίθεση με την τιμή του χρυσού, όταν ο πληθωρισμός θα επιστρέψει τότε ο χρυσός θα πάρει νέα δυναμική.
Ο χρυσός σε περιόδους πληθωρισμού προτιμάται, καθώς θεωρείται προστασία έναντι της μείωσης της αποτίμησης των κεφαλαίων.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr