Τα μέτρα αυτά βέβαια, που χαρακτηρίζονται ως μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν συναντήσει την έντονη αντίδραση του τουριστικού κλάδου, που κάνει λόγο για οριζόντιες λογικές υπερφορολόγησης ενός τμήματος της οικονομίας, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και δη περιφερειακής.
Τα μέτρα
Αναλυτικά, με βάση το ΥΠΕΘΟ, πέραν από την αύξηση –από το 10% στο 20%- της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται μια σειρά ακόμη από παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
1) Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από 500.000 ευρώ και άνω.
2) Υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία τους.
3) Θεσπίζεται τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση σε τουριστικά καταλύματα ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο ως εξής:
· Για ξενοδοχεία:
· 1-2 αστέρων, 2 ευρώ,
· 3 αστέρων, 5 ευρώ,
· 4 αστέρων, 10 ευρώ,
· 5 αστέρων, 15 ευρώ,
· σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, 2 ευρώ,
· σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, 8 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 15 ευρώ,
· σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), 15 ευρώ,
· σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 8 ευρώ, εάν η επιφάνειά τους είναι μικρότερη των 80 τ.μ. και 15 ευρώ αν είναι άνω των 80 τ.μ..
Για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου το τέλος ανθεκτικότητας διαμορφώνεται ως εξής:
· Για ξενοδοχεία:
· 1-2 αστέρων, 0,5 ευρώ,
· 3 αστέρων, 1,5 ευρώ,
· 4 αστέρων, 3 ευρώ,
· 5 αστέρων, 4 ευρώ,
· σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, 0,5 ευρώ,
· σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, 2 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 4 ευρώ,
· σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), 4 ευρώ,
· σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 2 ευρώ, εάν η επιφάνειά τους είναι μικρότερη των 80 τ.μ. και 4 ευρώ αν είναι άνω των 80 τ.μ..
Όπως σημειώνεται, τα έσοδα από την επιβολή του τέλους χρησιμοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και δαπάνες βελτίωσης των υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Επιβολή υπέρ του Δημοσίου τέλους κρουαζιέρας
Επίσης προωθείται το τέλος κρουαζιέρας, που όπως αναφέρει το ΥΠΕΘΟ, αφορά κατά βάση τους ξένους επισκέπτες και επιβάλλεται ανά αποβιβαζόμενο σε λιμάνι της χώρας επιβάτη κρουαζιερόπλοιου και διαμορφώνεται από 1 έως 20 ευρώ, αναλόγως του λιμένος και της χρονικής περιόδου. Τα εισπραττόμενα έσοδα θα διατίθενται στους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι λιμένες και στα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και τη βελτίωση υποδομών καθώς και την ενίσχυση του τουρισμού.
Επιπρόσθετα, σύνφωνα με το ΥΠΕΘΟ, με άλλες διατάξεις προωθούνται μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες όπως:
Αναστολή διάθεσης νέων κατοικιών στην 1η, 2η και 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων για βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για ακίνητα που βρίσκονται στην 1η, 2η και 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το 50% του εισοδήματος που αποκτάται από βραχυχρόνια μίσθωση από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μέχρι τον έλεγχο, που δεν είναι κατώτερο από 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση νέας παράβασης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό των εισπραχθέντων μισθωμάτων που δεν είναι κατώτερο από 40.000 ευρώ.
Η αντίδραση
Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν από το βήμα της 12ης Γ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι ο κλάδος υπερφορολογείται και αντιμετωπίζεται με όρους κοινωνικού αυτοματισμού την ώρα που αντιμετωπίζει βάρη όπως πχ τα ενεργειακά.
«Τα σύννεφα μαζεύονται και ανησυχώ γιατί διαπιστώνω ότι δίνουμε την εικόνα μιας βάρκας που αρμενίζει αμέριμνα. Γινόμαστε μάρτυρες μιας δημόσιας συζήτησης αυτομαστιγώματος για το αν θέλουμε τουρισμό, ακούμε διάφορα με κορωνίδα τις αναφορές για υπερτουρισμό που προκαλεί εντέλει αντιτουρισμό. Διαπιστώνουμε την ευκολία στο να είναι το ξενοδοχείο το μόνιμο υποζύγιο βαρών που δεν του αναλογούν», τόνισε ο Αλ. Βασιλικός κάνοντας λόγο για υπερφορολόγηση του κλάδου που ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. «Είμαστε πολύ μακριά από αυτά που πρέπει να κάνουμε ως χώρα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του αύριο, παρά τις άοκνες προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού», είπε.
Επίσης, στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός έκανε ειδική αναφορά στην απόρριψη ενός πολύ μεγάλου μέρους των αιτήσεων του κλάδου για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: « Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποφασίσουμε. Θέλουμε ή δεν θέλουμε τουρισμό; Θέλουμε ή δεν θέλουμε η χώρα μας να πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουρισμό; Δεν γίνεται να θέλουμε την Ελλάδα παγκόσμια δύναμη στον τουρισμό, δεν γίνεται να θέλουμε από τον ξενοδοχειακό κλάδο να έχει καίρια συμβολή στο ΑΕΠ, δεν γίνεται να θέλουμε να διαχέει το 44% των εισοδημάτων που παράγει στην τοπική και εθνική οικονομία και την ίδια στιγμή να υφίσταται αυτός ο αποκλεισμός από τις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου. Αντίκειται στην ίδια τη λογική.».
Η εστίαση
Παράλληλα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται απαλλαγή φιλοδωρημάτων έως 300 ευρώ/μήνα από φόρο και στο σύνολο τους από ασφαλιστικές εισφορές
Συγκεκριμένα, με βάση το ΥΠΕΘΟ, θεσπίζεται για πρώτη φορά αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι (ενδεικτικά σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ) με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024. Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές συμβάσεις).
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιέρχεται και μία αντικαταχρηστική διάταξη, που αποβλέπει στην αποτροπή τυχόν αντικατάστασης του συμφωνημένου μισθού με φιλοδωρήματα, με σκοπό να αποφευχθεί η φορολόγηση μέρους αυτού. Σε μια τέτοια περίπτωση επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο που ανέρχεται στο 22% της μείωσης του μισθού, σε σχέση με τον συμφωνημένο, για ένα έτος από τη στιγμή της μείωσης. Σε περίπτωση που επανέλθει ο μισθός στο αρχικό προς της μείωσης ύψος, τότε σταματά και η επιβολή του προστίμου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr