Όπως τόνισε ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στη νέα τετραετία ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ελαχιστοποίησή της, η μείωση των ελλειμμάτων και η επίτευξη πλεονασμάτων. “Συμβάλλει στο δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς παράνομες επιχειρήσεις έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής με αθέμιτο τρόπο” τόνισε ο κ. Δήμας και σημείωσε ότι η “ενοποίηση δεδομένων ψηφιακής υποδομής από την ΑΑΔΕ, η απλοποίηση της νομοθεσίας: πχ τελωνειακός κώδικας” συμβάλλουν στην όλη προσπάθεια. “Στόχος είναι η μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους και η μείωση της νομικής αβεβαιότητας” συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ Γιώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπογράμμισε ότι “η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει πολύ στον εντοπισμό της παραβατικότητας, δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει τον άνθρωπο-ελεγκτή. Υπάρχουν πλέον εργαλεία (προγνωστικά μοντέλα συμπεριφοράς, LLM) που μπορούν να μας δείξουν που πρέπει να εστιάσουμε”. ‘
Παράλληλα, ο κ. Πιτσιλής, μιλώντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στάθηκε ιδιαίτερα στο “πολύ σημαντικό και δύσκολο το έργο της διασύνδεσης των pos με τις ταμειακές μηχανές, στο ψηφιακό δελτίο αποστολής, αλλά και στο σχετικό app με σειρά λειτουργιών του myData, που έρχεται μέχρι το τέλος του χρόνου”.
“Πάνω από 200.000 χιλιάδες ενημερότητες έχουν εκδοθεί ψηφιακά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η βάση για ό,τι θέλουμε να κάνουμε σε επίπεδο οργανωτικό. Οι εφαρμογές μας πρέπει να έχουν βάση τον πολίτη, να είναι πολιτοκεντρικά. Δεν είμαστε απλώς το άθροισμα των επιμέρους μας αρμοδιοτήτων. Μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα για τις συναλλαγές των πολιτών και για τον τρόπο που τις έκαναν (σωστά ή λάθος) τα οποία δεν έφταναν σε μας στο παρελθόν” τόνισε.
Επίσης ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι “στην ΑΑΔΕ είμαστε στο κατώφλι ενός νέου μοντέλου λειτουργίας με έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό και οργανωτικό μετασχηματισμός Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ μέσα “από το μοντέλο myData, 1,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις μας μεταβιβάζουν δεδομένα. Έχουν ξεπεραστεί οι αρχικοί στόχοι για τη φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων κατά 2,5 δισεκατομμύρια”.
Οι φόροι και οι πληρωμές τους
Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά μέσον όρο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης στο 7μηνο για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε το 81,85%, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. Έτσι, “τροφοδοτείται” το κρατικό ταμείο και καταγράφεται, σε συνέχεια, πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, που φέρνει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμου για 2,4% του ΑΕΠ ενδεχομένως και υψηλότερα.
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους;
Στο μεταξύ, αναλυτικά, στοιχεία για το το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου, σε σχέση με την έγκαιρη πληρωμή των φόρων, έδωσε η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα αυτά 9 στις 10 επιχειρήσεις καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος χωρίς καθυστέρηση ενώ τις χαμηλότερες επιδόσεις παρουσιάζουν τα φυσικά πρόσωπα με το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής να ανέρχεται στο 75,15%.
Αναλυτικότερα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής:
Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 2,027 δις. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 7ηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,839 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,69%.
Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 7μηνο σε 75,15% καθώς από το συνολικό ποσό του 1,080 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 812 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Ιούλιο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ήταν μόλις 57,45%, προκαλώντας ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνέπεια που θα επιδείξουν οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες με την εξόφληση του φετινού φόρου λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.
ΦΠΑ: Από τα 10,078 δισ ευρώ το δημόσιο εισέπραξε τα 8,201 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 81,37%. Τον Ιούλιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,727 δις. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,395 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 80,77%.
Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα στο 7μηνο ανήλθε σε 77,43% καθώς από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 1,310 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε ποσό 1,015 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο 6.167.304 ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 169,52 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 208,38 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 81,35% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr