Στόχος του ΥΠΕΘΟ ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και η αποδέσμευση κονδυλίων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Με τον ερχομό του νέου έτους, αναμένεται, επίσης επέκταση του συστήματος των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ για τους υπόλοιπους, αναμένεται να «κλειδώσουν» επιπλέον κωδικοί, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παραποίησής τους προς ίδιον όφελος.
Από το 2025, υιοθετείται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, καθώς η Εφορία θα αποδέχεται αποκλειστικά και μόνο τα παραστατικά (για αγορές και πωλήσεις) που έχουν διαβιβαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Έτσι, παύουν να υφίστανται τα τελευταία «παράθυρα» αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία.
Ο φόρος, λοιπόν, θα υπολογίζεται αυτόματα, με το «καθεστώς» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων.
Αυτό σημαίνει πως επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρουσιάσουν υπέρμετρες δαπάνες με στόχο τη μείωση της τελικής φορολογικής τους επιβάρυνσης.
Μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του έτους:
- Από 1ης Ιουλίου έως και 30ή Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια για αποκλίσεις στενεύουν σε 10% για τα δεδομένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα.
- Από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024, μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα, ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.
Για ένα «πιο δίκαιο σύστημα», όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, αναμένονται, φυσικά, παρεμβάσεις, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι διορθώσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου βάσει του οποίου προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο αυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.
Εξετάζεται, επίσης, να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, αλλά και βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Πιθανό είναι και το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού (από τα 780 στα 830 ευρώ μικτά) ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, για το 2024, στα 11.620 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr