Υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων έχουν, από 1/8/2024:
Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους επεξεργασίας (πλήρους γεύματος), δηλαδή επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα τα οποία παρασκευάζονται με πολλούς και σύνθετους χειρισμούς στην ίδια την επιχείρηση ή τρόφιμα που προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες λοιπές επιχειρήσεις, προσφέρουν πλήρη εξυπηρέτηση από σερβιτόρους σε μεμονωμένους πελάτες που κάθονται σε τραπέζια (συμπεριλαμβανομένων των πάγκων ή των ιδιαίτερων χώρων [σεπαρέ]) και λειτουργούν με ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνονται στον κάτωθι Πίνακα:
ΚΑΔ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
56.10.11 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου
56.10.11.02 Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου
56.10.11.03 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων, [που υπάγεται στην 1059176/625/ΠΟΛ.1087/25.6.2003 (ΦΕΚ Β' 932) απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά], με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.04 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων [που δεν υπάγεται στην 1059176/625/ΠΟΛ.1087/25.6.2003 (ΦΕΚ Β' 932) απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά], με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.05 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ - φουντ), με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.06 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης - κοσμική ταβέρνα
56.10.11.07 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)
56.10.11.08 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.09 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία - σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.10 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.11 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ιδίως εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, οβελιστήρια, πιτσαρίες. Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης (5/7/2024), ΕΑΦΔΣΣ, για την έκδοση των παραστατικών τους, και διαθέτουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κατηγοριών 56.10 και 56.2 χωρίς εξαιρέσεις.
Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται (πλην της περίπτωσης χρήσης ΕΑΦΔΣΣ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης):
- Επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.
- Οι συναλλαγές πώλησης σε πακέτο (take away), διανομής (delivery), αυτοεξυπηρέτησης (self-service), καθώς κατά τη διενέργεια των συγκεκριμένων συναλλαγών η επιχείρηση δεν παρακολουθεί «ανοικτά τραπέζια».
Οι παραπάνω επιχειρήσεις, εφόσον, κατά την ημερομηνία της έναρξης ισχύος της απόφασης δεν χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ, δεν έχουν υποχρέωση να αντικαταστήσουν τον υφιστάμενο ταμειακό μηχανισμό τους, και μπορούν να λειτουργούν και με απλή εγκεκριμένη ταμειακή μηχανή.
Τέλος, με την απόφαση διευκρινίζεται ότι οι λοιπές επιχειρήσεις εστίασης, που λειτουργούν με ΚΑΔ των κατηγοριών 56.10 και 56.2 και δεν παρέχουν υπηρεσίες σερβιρίσματος, επιτρέπεται (αλλά δεν είναι υποχρεωτικό), για την έκδοση των παραστατικών τους, να χρησιμοποιούν ΦΗΜΑΣ εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr