Όπως ανακοινώθηκε, το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές αυξάνεται από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ, με το πρόσθετο ποσό να προέρχεται από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία.
Στα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών η αύξηση είναι 1 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση και στα 5 αστέρων 6 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση. Αντίστοιχα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση είναι 1 ευρώ, ενώ ο φόρος διαμονής επεκτείνεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Επίσης, ανακοινώθηκε η επιβολή ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb κτλ) για όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα ακίνητα. Στα ακίνητα αυτά θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Τέλος καταργούνται οριστικά τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς επεκτείνεται και στα ακίνητα η υποχρέωση για ηλεκτρονικές πληρωμές εφόσον το τίμημα είναι άνω των 500 ευρώ (που κατά τεκμήριο αφορά όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων). Ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να καταθέτει και απόδειξη ηλεκτρονικής συναλλαγής. Εδώ πολλαπλασιάζεται και το πρόστιμο, που από 100 ευρώ θα είναι πλέον το 2πλάσιο του τιμήματος της αγοράς.
Το Bloomberg σχολιάζει πως ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς οι αφίξεις εμφάνισαν αύξηση 26% σε σχέση με πέρυσι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 23,9%.
Όμως, οι πλημμύρες που χτύπησαν τη χώρα, άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς, έπνιξαν χιλιάδες ζώα και κατέστρεψαν σπίτια, δρόμους, γέφυρες, επιχειρήσεις και χωράφια. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μόνο η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου θα κοστίσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
Το Bloomberg αναφέρεται και στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, παρά το οικονομικό κόστος της φυσικής καταστροφής. «Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε.
«Η Moody’s ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο σκαλοπάτια την Παρασκευή, φέρνοντας τη χώρα ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Η DBRS Morningstar, η Scope Ratings και η Rating and Investment Information Inc. έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα αφότου ο Μητσοτάκης εξασφάλισε την επανεκλογή του τον Ιούνιο, επικαλούμενες τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας», σημειώνει το Bloomberg.
«Οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να δουν την κυβέρνηση να εμμένει στην μεταρρυθμιστική της ατζέντα και τη δημοσιονομική πειθαρχία που επικράτησε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, παρά το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών και επίσης έχει παρουσιάσει το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της δικαιοσύνης και τον τομέα της υγείας», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr