Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει.
«Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές επειδή μετά το καιρικό φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ.
Πέραν αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αρχικές προβλέψεις των μετεωρολόγων έδειχναν πως ο Ντανιελ θα έχει ένταση ανάλογη με τον Ιανό ωστόσο όπως είπε «αυτό που έγινε δεν ήταν Ιανός».
«Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από τα μοντέλα που κρίνουν με γνώμονα προηγούμενα περιστατικά. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον ΙΑΝΟ» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί επανειλημμένα αλλά το πρωτόκολλο στην φωτιά είναι διαφορετικό από την πλημμύρα. Ενώ στην φωτιά η εντολή είναι να φύγουν οι κάτοικοι στην πλημμύρα η σύσταση είναι να κατευθυνθούν σε ψηλότερα σημεία. Λειτούργησε το σχέδιο γι αυτό και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα»
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Διακινείται ένα ψέμα ότι άργησε ο στρατός να επέμβει. Βρέθηκα στο κέντρο συντονισμού και σε απόλυτη συνεννόηση με τις ΕΔ είπαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως όταν οι συνθήκες θα είναι ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να πετάξουν σε συνθήκες κεραυνικές με κίνδυνο την ζωή των πιλότων μας . Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να του παρέχουμε βοήθεια. Υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση όμως δώσαμε πολλές ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα»
«Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές επειδή μετά το καιρικό φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε τις αλλαγές στη Πολιτική Προστασία:
Μεταφορά στην Πολιτική Προστασία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα.
Αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Εκπαίδευση των στελεχών πολιτικής προστασίας σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, για να δουλεύουν συντονισμένα με τις κεντρικές Αρχές.
Περισσότερα συστήματα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.
«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.
«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της. Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε για επίλυση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.Και όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε σε εντάσεις».
«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα» διεμήνυσε. «Τα υπόλοιπα μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης.
Το επιτελικό κράτος είναι ένας τρόπος προσέγγισης και συντονισμού της κυβέρνησης, δεν υποκαθιστά τον υπουργό, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως εξήγησε, το επιτελικό κράτος λειτούργησε, όμως είχαμε να κάνουμε με έναν φαινόμενο στην Θεσσαλία «πέραν του ακραίου». «Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος, να μην υπάρχει συντονισμός;»
Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες που εμφάνισε η κρατική μηχανή κατά τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα ο πρωθυπουργός είπε ότι απαιτείται καλύτερος «κάθετος» συντονισμός και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.
«Χρειάζεται πολύ καλύτερος κάθετος συντονισμός όλων των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο προστασίας και σε επίπεδο παρέμβασης που δεν θα είναι σε σχέδια επι χάρτου αλλά θα στηρίζονται σε κανονικές ασκήσεις . Να περάσουμε από την γραφειοκρατία ενός σχεδίου στην πράξη για το τι θα κάνουμε αν συμβεί αυτό που τελικά συνέβη. Πρέπει να γίνει προσομοίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Μας είπαν γιατί δεν είχαμε περισσότερες βάρκες. Εμαθα και εγώ ότι οι εξωλέμβιες δεν λειτουργούν σε τέτοιες καταστάσεις λόγω των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα ποτάμια. Όλα αυτά πρέπει να τα δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε γι αυτά στο πεδίο και σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία στις περιοχές αυτές και εμπειρία. Οι συμπολίτες μας που σώθηκαν δε σώθηκαν μόνο από το 112 αλλά και λόγω της δικής τους εμπειρίας . Να εξασφαλίσουμε λοιπόν ότι οι επικοινωνίες μας δουλεύουν όπως πρέπει κα να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο».
Η δεύτερη παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Κάνουμε συστηματικούς ελέγχους για την αισχροκέρδεια. Θα την πολεμήσουμε με τη μέγιστη αυστηρότητα. Μπορούμε να ερευνούμε αν οι αυξήσεις που γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί κάνουν αυξήσεις, τι τους οδηγεί σε αυτή την κίνηση.
Ο αγώνας απαιτεί συγκρούσεις και εγώ είμαι έτοιμος να τις κάνω. Δεν είναι εύκολη μάχη αλλά θα τη δώσουμε. «Ανεξαρτήτως πόσο μεγάλος είσαι το κράτος θα είναι αμείλικτο»".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr