Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η προμήθεια συστήματος αποδοχής ξένων καρτών στο δίκτυο EFT/POS της ΑΑΔΕ και των e-POS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κι έτσι όσοι διαθέτουν τέτοιες κάρτες ξένων τραπεζών θα μπορούν να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ήδη, τρέχει διαγωνισμός που αφορά τη σύναψη σύμβασης μεταξύ της ΑΑΔΕ και νομίμως αδειοδοτημένου φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών, ο οποίος θα αποδέχεται και θα εκκαθαρίζει για λογαριασμό της Α.Α.Δ.Ε., συναλλαγές με τη χρήση καρτών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οι αλλοδαποί που καταβάλουν φόρους στην Ελλάδα πραγματοποιούν συνολικά περισσότερες από 150.000 συναλλαγές με την εφορία.
Αντικείμενο του διαγωνισμού που τρέχει η ΑΑΕΕ είναι η σύναψη σύμβασης μεταξύ της ΑΑΔΕ και νομίμως αδειοδοτημένου φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών, ο οποίος θα αποδέχεται και θα εκκαθαρίζει για λογαριασμό της Α.Α.Δ.Ε., συναλλαγές με τη χρήση καρτών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών κάρτας VISA, Mastercard και China Union Pay. Προαιρετικά θα εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών DINNERS και AMERICAN EXPRESS. Ανά Σήμα Διεθνούς Οργανισμού Συστήματος Καρτών Πληρωμών, περιλαμβάνονται όλοι οι επιμέρους τύποι καρτών (debit, credit, prepaid, virtual, business/corporate, κ.λπ. Οι προσφορές θα ανοίξουν στις 13 Ιανουαρίου 2023 ενώ το συνολικό κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 1,25 εκατ. ευρώ και η χρονική διάρκειά της ορίζεται σε 1 έτος.
Με βάση την διακήρυξη του διαγωνισμού, που αναμένεται να οδηγήσει σε λειτουργία της νέας υπηρεσίας τον Ιούνιο, σε περίπτωση που επιλεγεί η χρήση των υπαρχόντων συστημάτων POS και E-POS, τυχόν εργασίες παραμετροποίησης των συστημάτων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.
Στην περίπτωση που ο ανάδοχος επιλέξει τη δημιουργία νέων συστημάτων POS και e-POS, τυχόν εργασίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης και διασύνδεσης των συστημάτων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 120 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.
Πάντως, με βάση το σημερινό καθεστώς η ΑΑΔΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με τη «ΔΙΑΣ» αποδέχονται συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί από φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τόσο με φυσική (Card Present) όσο και χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας (e-POS – Card not Present).
Η ΑΑΔΕ διαθέτει δίκτυο 265 εγκατεστημένων τερματικών σημείων πώλησης (Electronic funds transfer at point of sale, EFT/POS) με πιστοποίηση ασφάλειας PCI-PTS (desk/3200, PCI PTS v4) και το κόστος τυχόν πρόσθετων αναβαθμίσεων – πιστοποιήσεων στο υφιστάμενο δίκτυο για την αποδοχή καρτών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών, θα βαρύνει τον ίδιο τον ανάδοχο. Το δίκτυο ενδέχεται να τροποποιηθεί με την κατάργηση ή την προσθήκη νέων σταθερών τερματικών ή μετακινούμενων σημείων με τη χρήση φορητών συσκευών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση μελέτη της ΕΚΤ σε σύγκριση με το 2019 η χρήση μετρητών έχει μειωθεί. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία. Το 94% των ερωτηθέντων στη Ζώνη του Ευρώ ανέφερε ότι είχε πρόσβαση σε κάρτα πληρωμών, ενώ το 91% ανέφερε ότι είχε λογαριασμό για πληρωμές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr