Με αυτά τα δεδομένα στην αγορά, είναι προφανές ότι εφόσον μπει και πάλι μπρος το πρόγραμμα ελέγχων για φορολογική συμμόρφωση από την ΑΑΔΕ θα δημιουργηθούν αλγεινές εντυπώσεις, έστω κι αν βέβαια η τήρηση της νομοθεσίας αποτελεί πάγια ευθύνη και όχι συγκυριακή επιλογή.
Αναπόφευκτα λοιπόν η ΑΑΔΕ έχει μπει στη βάσανο να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά ώστε αφενός να μην δημιουργήσει κι άλλους πονοκεφάλους σε κλάδους, όπως η εστίαση ή ο τουρισμός, όπου παρατηρείται πρόβλημα κι αφετέρου να κρατήσει ζωντανό τον αγώνα των εσόδων. Σημειώνεται ότι φέτος είχε προγραμματιστεί ένα σύνολο 45.000 φορολογικών ελέγχων με έμφαση σε τουριστικές περιοχές, όπου προ πανδημίας αναμένονταν και τα περισσότερα έσοδα. Μάλιστα ο στόχος ήταν για εισπράξεις 51,3 δισ. ευρώ φέτος.
Έτσι, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αναμένεται να μπουν στο πρώτο πλάνο ώστε να φανεί εάν μπορεί να αποκαλυφτούν έσοδα εξ αυτών αλλά και να αποφευχθεί κίνδυνος παραγραφής.
Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν πέντε κατηγορίες που μπορεί να μπουν σε φάση παραγραφής. Πιο συγκεκριμένα:
1. Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2014 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2019.
2. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στη χρήση του 2011, αλλά οι επιτηδευματίες δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις αλλά τις κατέθεσαν εντός του 2017.
3. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2009, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, «συμπληρωματικά» στοιχεία, (π.χ. εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία. Σημειώνεται ότι από τα συμπληρωματικά στοιχεία εξαιρούνται οι καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
4. Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2009 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από την 1η-1-2011 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2009 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει την 31η-12-2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ξεσκόνισμα» παλαιών υποθέσεων είναι μονόδρομος καθώς φέτος ειδικά οι ΜμΕ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 81% των επαγγελματιών απαντούν ότι υπέστησαν ζημιές στην πρώτη φάση της πανδημίας, στην φάση δηλαδή του lock down έναντι ενός μόλις 19% που απαντούν το αντίθετο.
Το 56% δηλώνει ότι αυτή η κατάσταση επηρέασε το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς τους πολύ και αρκετά έναντι ενός 44% που θεωρούν ότι το επηρέασε λίγο (29%) και καθόλου (15%).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr