«Η απότομη διόγκωση του κρατικού χρέους δημιουργεί τον κίνδυνο να επαναξιολογήσουν οι επενδυτές το κρατικό ρίσκο και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις αδύναμες χώρες», προειδοποιεί στην έκθεση η ΕΚΤ, προβλέποντας ότι «τα ελλείμματα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά μέσο όρο στο 8% του ΑΕΠ, αρκετά πάνω από τα επίπεδα του 2008».
«Το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από το 86% που βρίσκεται σήμερα», εκτιμά η ΕΚΤ, εξηγώντας ότι «Η πανδημία συνιστά μια μεσοπρόθεσμη πρόκληση στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».
«Η άνοδος που θα προκύψει στο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επαναξιολόγηση του κρατικού ρίσκου από τους παράγοντες της αγοράς και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις πιο ευάλωτες χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Ελλάδας αναφέρει ότι «το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ». Για την Ιταλία θα φτάσει στο 160%, την Πορτογαλία στο 130%, ενώ για την Ισπανία και τη Γαλλία προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 120%.
Έτσι, «η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει πάνω από το 15% του χρέους της την επόμενη χρονιά, ενώ το νούμερο αυτό είναι πάνω από 10% για τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Φινλανδία και την Πορτογαλία», σημειώνεται στην έκθεση, στην οποία χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό» το μέγεθος των αποπληρωμών της επόμενης διετίας για κάποιες χώρες.
Παράλληλα, η ΕΚΤ υπογραμμίζει στην έκθεση ότι μολονότι η «μεγάλη δημοσιονομική απάντηση» των χωρών της ευρωζώνης βοηθάει στον μετριασμό του κόστους της κρίσης του κορονοϊού και «προσφέρει μια πρώτη γραμμή άμυνας στις ανησυχίες βιωσιμότητας του χρέους», μια πιο δριμεία και παρατεταμένη οικονομική κάμψη θα «μπορούσε να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους».
«Η πανδημία απειλεί να ενισχύσει τις υφιστάμενες οικονομικές αδυναμίες της ευρωζώνης», τονίζει η ΕΚΤ, αναφέροντας «τις υπερβολικά υψηλές τιμές των στοιχείων ενεργητικού, τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, το υψηλό κρατικό χρέος και τα υψηλά ρίσκα όσον αφορά τη ρευστότητα και την πίστωση στον μη τραπεζικό τομέα».
Τέλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το λεγόμενο «θανάσιμο εναγκαλισμό» μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών που έχουν υψηλά επίπεδα κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό «δημιουργεί ρίσκα αρνητικών αλληλεπιδράσεων από υποβαθμίσεις της αξιολόγησης του αξιόχρεου κρατών ή τραπεζών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr