Όπως αποδεικνύει η σχετική έρευνα της ΑΑΔΕ, επιτήδειοι που συστήνουν τις εικονικές επιχειρήσεις εντοπίζουν μέσω μηχανών αναζήτησης τις επωνυμίες, τις διευθύνσεις και τους ΑΦΜ ενεργών επιχειρήσεων και αναγράφουν τα στοιχεία αυτά στα τιμολόγια που εκδίδουν. Με αυτό τον τρόπο, εμφανίζουν επιχειρήσεις ως λήπτριες των τιμολογίων αναγράφοντας απλώς τα στοιχεία τους και εκδίδοντας χιλιάδες εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές και εν αγνοία των φερόμενων ως ληπτριών επιχειρήσεων.
Η έκδοση εικονικών τιμολογίων αποτελεί επακόλουθο της ψήφισης διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και 6,5 χρόνια και έχουν ενισχύσει την φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα πολλών δισ. ευρώ. Από τη μία πλευρά, με τις διατάξεις αυτές καταργήθηκε το αναχρονιστικό σύστημα της θεώρησης των τιμολογίων με διάτρηση από τις αρμόδιες ΔΟΥ, ωστόσο δεν θεσπίσθηκε κανένα άλλο μέτρο διασφάλισης της γνησιότητας και ελέγχου της ποσότητας των εκδιδόμενων τιμολογίων μέσω ηλεκτρονικής σήμανσης.
Με την κατάργηση της υποχρέωσης «θεώρησης» των τιμολογίων, σκοπός ήταν η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, τόσο για τους υπόχρεους φορολογούμενους όσο και για τις ΔΟΥ. Η αλλαγή αυτή ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από καμία μέριμνα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου από τον κίνδυνο, λόγω της πλήρους κατάργησης κάθε άμεσου ελέγχου στα εκδιδόμενα τιμολόγια, να πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr