Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΑΔΕ σε εγκύκλιο της εξειδίκευσε τα προϊόντα που κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 2016 και άρα παραμένουν σε ΦΠΑ 24%. Πρόκειται για προϊόντα όπως π.χ. τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα, ρώσικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, απομιμήσεις τυριών που περιέχουν αποκλειστικά φυτικά λιπαρά, μείγματα τυριών και φυτικών λιπαρών, απομιμήσεις βουτύρου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος (π.χ. λιπαρές ύλες για επάλειψη που περιέχουν λιπαρές ουσίες άλλες από αυτές που προέρχονται από το γάλα ή ύλες των οποίων η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες γάλακτος είναι κατώτερη του 39% κατά βάρος), γεύματα έτοιμα προς κατανάλωση σε συσκευασία για τη λιανική πώληση (π.χ. μουσακάς, παστίτσιο κ.λπ.), κόλλυβα και παρόμοια προϊόντα] είτε κατόπιν επεξεργασίας (όπως το ψήσιμο, η διάλυση ή το βράσιμο στο νερό ή στο γάλα κ.λπ.), για τη διατροφή του ανθρώπου, αλλά και μέλια με προσθήκη βασιλικού πολτού αλλά και πολλά άλλα.
Είναι προφανές όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ότι πέρα από τη σύγχυσης που επιφέρει ο συντελεστής ΦΠΑ πολλαπλών ταχυτήτων ανοίγει δρόμο για «παρατυπίες» ή για σκόπιμα «λάθη» που θα οδηγήσουν σε προσπάθεια αποφυγής του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι π.χ. στα ξενοδοχεία υπάρχουν διάφοροι συντελεστές, αναλόγως αν πρόκειται για διαμονή με πρωινό (13% στην ενιαία τιμή), διαμονή με ημιδιατροφή (10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24%), διαμονή με πλήρη διατροφή (15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24%), σύστημα all inclusive (25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24%), κ.ο.κ.
Το τι θα γίνει θα φανεί τις μέρες τις αιχμής οπότε και προγραμματίζονται και οι περισσότεροι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, όμως, είναι γεγονός ότι το όλο θέμα χρήζει αντιμετώπισης από την επόμενη κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr