Αναμένεται, μάλιστα, να δοθεί έμφαση σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε ξενοδοχεία, αλλά και κέντρα ομορφιάς κτλ. Ουσιαστικά η ΑΔΔΕ μπαίνει σε καλοκαιρινή «διάθεση» καθώς θα πρέπει να τσεκάρει τους κλάδους και τις περιοχές που ένεκα τουρισμού θα καταγράψουν έσοδα αλλά και που στο παρελθόν έχουν δείξει σημάδια παραβατικότητας.
Πιο συγκεκριμένα με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο τη βεβαίωση τουλάχιστον 3,2 δις ευρώ η ΑΑΔΕ το 2018, εσόδων απαραίτητων για την τήρηση των μνημονιακών στόχων, σχεδιάζει τη διενέργεια τουλάχιστον 1.070 ελέγχων κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου και τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ.
Επίσης, προβλέπεται ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΕΔΔΕ) να ξεσκονίσουν τα βιβλία σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Εκτιμάται μάλιστα ότι θα γίνουν στις παραπάνω κατηγορίες 200 έλεγχοι. Περισσότεροι, περίπου 500 αναμένεται να γίνουν για τη διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής. Το σύνολο βέβαια των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ανέρχεται στις 10.000. Παράλληλα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2018 προβλέπεται ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής συντονισμός ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (Airbnb), μέχρι 31/03/2018. Το πώς θα γίνει όμως αυτό με δεδομένο την έκταση της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ζητούμενο καθώς και το σχετικό μητρώο είναι ακόμη σπάργανα.
Νέα σφραγίσματα
Πάντως τις τελευταίες μέρες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έβγαλαν «λαβράκια» κι έτσι αναμένεται να προχωρήσουν σε νέους πιο εντελεχής ελέγχους στις εν λόγω επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα από πρόσφατους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι:
• Μπουζουξίδικο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν εξέδωσε αποδείξεις συνολικής αξίας 2.000 ευρώ και σφραγίστηκε για 48 ώρες.
• Αφροδισιολόγος στην Καρδίτσα σε 53 περιπτώσεις δεν είχε εκδώσει τα νόμιμα παραστατικά.
• Κομμωτήριο στην Κοζάνη είχε ξεχάσει να εκδώσει 139 αποδείξεις και σφραγίστηκε για 48 ώρες. Επίσης κομμωτήριο στην Άρτα είχε την ίδια τύχη
• Δύο χασαποταβέρνες στο Μαραθώνα σφραγίστηκαν για μη έκδοση παραστατικών.
• Στη Χαλκίδα δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις συνολικής αξίας 1.115 ευρώ σε ψαροταβέρνα που έλαβε το σχετικό σφράγισμα.
• Επίσης επιχείρηση 5Χ5 στα Χανιά πιάστηκε να μην εκδίδει παραστατικά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr